Bank skrur ned oljeprisanslagene: Opecs plan fungerer ikke som planlagt
Full fyring i amerikansk skiferoljeproduksjon, og oljelagre som ikke faller gjør at Danske Bank jekker ned sine estimater for oljeprisen i 2017 og 2018.
– Vi tror det går i retning av forlengelse av den nåværende avtalen, fordi Opec vet at alternativet ikke er så lystig, sier analytiker i Danske Bank Markets, Anders Holte, til E24.
25. mai fremstår stadig mer som d-dagen for oljeprisen. Da møtes Opec-landene til møte i Wien for å oppsummere sin hvordan kuttstrategien har fungert, og hvorvidt de vil forlenge kuttene inn i andre halvår av 2017.
Ifølge Danske Bank-analytikeren har Opec delvis lykkes med målene med produksjonskuttene, men han mener de må forlenge avtalen fordi lagertrekkene går for tregt.
Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt sier til E24 at det ikke er noen tvil om at Opec har mistet mye av makten de tidligere hadde i oljemarkedet.
– At det ikke er større trekk i oljelagrene, og at oljeprisen har falt, viser hvor mye grep Opec faktisk har mistet, sier hun til E24.
Jekker ned estimatene
I en fersk oppdatering om oljemarkedet, jekker nå Danske Bank Markets ned sitt oljeprisanslag fra 56 til 55 dollar per fat i 2017 og fra 61 til 60 dollar per fat i 2018.
Oljegigantene ikke lenger like interessert i Norge
Så langt i 2017 har spotprisen på nordsjøolje ligget på 54,66 dollar per fat i snitt.
Til sammenligning var snittprisen de første tre månedene i fjor 35,22 dollar per fat.
Nordea Markets på sin side velger å beholde sine prisanslag på 57 dollar per fat i snitt for 2017 og 62 dollar per fat i 2018.
– Jeg syntes egentlig de estimatene ser bra ut, så jeg har ikke sett noen grunn til å endre på dem, sier Saltvedt, til E24.
Balanserende krefter
Ifølge Danske Bank vil Opec beskytte nedsiden for oljeprisen, og amerikansk skiferolje legger et lokk på oppsiden.
Dette er basert på at Opec velger å forlenge den mye omtalte kuttavtalen som ble innført fra og med 1. januar i år.
– Vi er ikke bombesikre, men vårt standpunkt er at de kommer til å forlenge avtalen. Opec ønsker mindre volatilitet i oljeprisen – og de har oppnådd å stabilisere oljeprisen, sier Holte.
Dersom de ikke kommer til enighet om en forlenget, eller ny kuttavtale mener banken at vi vil se et betydelig fall i oljeprisen, forbi 2018.
Også Saltvedt tror at Opec forlenger kuttavtalen, med samme argumentasjon som Holte.
– De har ikke noe valg, Opec blir tvunget til å forlenge kutt-strategien, ellers risikerer de å sende oljeprisen tilbake til nivået fra før kuttavtalen ble innført, sier hun.
Da Opec-landene inngikk avtalen om kollektive kutt var en av forutsetningene at også ikke-Opec skulle delta.
Til tross for dette tror Saltvedt at Opec kan komme til å kutte, også om Russland beslutter å ikke bli med på en ny kuttrunde.
– Disiplinen i Opec har vært veldig god så langt, mens Russland vel har gjort som de pleier å gjøre; Si en ting, og gjøre noe annet, sier Saltvedt til E24.
Saudi-Arabia kutter skatt for statlig oljegigant
– Så hvis Iran, Irak og Saudi-Arabia klarer å opprettholde kustus, og samarbeidet, så tror jeg det kan være nok, sier hun.
Aramcos børsnotering
Både Saltvedt og Holte trekker også frem at Saudi-Arabia, som er den klart mektigste aktøren i Opec, vil ønske å holde oljeprisen stabil inn mot børsnoteringen av det statlige oljeselskapet Saudi-Aramco, som det ryktes at vil finne sted i 2018.
– Det vil overraske meg om ikke Saudi-Arabia har det i bakhodet inn i Opec-møtet i mai, sier Holte.
Børsnoteringen av Aramco kan bli tidenes største, og Saudi-Arabia sier de forventer at selskapet vil bli verdsatt til 2.000 milliarder dollar.
En lavere og mer ustabil oljepris vil potensielt kunne tynge verdien av selskapet.