Vår Energi tildeler Aker Solutions Feed-kontrakt på Jotun-feltet

Aker Solutions skal starte det innledende arbeidet med å se hvordan man skal forlenge levetiden på produksjonsskipet Jotun. Prosjektet er et ledd i Vår Energis Balder X-prosjekt til 20 milliarder kroner.

Produksjonsskipet (FPSO) Jotun på Balder-feltet til Vår Energi.
Publisert: Publisert:

Vår Energi, det nye oljeselskapet som ble til gjennom sammenslåingen av Eni Norge og HitecVision-selskapet Point Resources (som kjøpte Exxon Mobiles norske felt), fortsetter arbeidet med oppgraderingen av Balder- og Ringhorne-området.

Vår Energi regner med å investere om lag 20 milliarder kroner i området, som blant annet inneholder Norges første lisensområde, PL001, fra 1965.

Av de 20 milliardene regner man med at det såkalte Balder X-prosjektet vil innebære investeringer for 15 milliarder. Totalt sier Vår Energi at de har påvist ytterligere 170 millioner fat oljeekvivalenter i området (netto justert for Vår Energis eierandel) som kan utvinnes, og at de kan få til enda mer med økt utvinning.

I Balder X er nå den første kontrakten tildelt. Det er snakk om en såkalt Feed-kontrakt på over 100 millioner kroner til Aker Solutions som er vunnet i en anbudskonkurranse.

Aker Solutions skal gjøre utredninger og innledende ingeniørarbeid for å se på hvordan man kan forlenge levetiden på Jotun frem til 2045.

– Denne kontrakten markerer den første milepælen for den egenopererte utviklingsaktiviteten i Vår Energi. Vår ambisjon er å vokse og vi ser store muligheter i Norge, sier konsernsjef Kristin F. Kragseth i Vår Energi, i meldingen.

Les også

Stor leteskuffelse for Lundin på Silfari: Boret tørt i nytt satsingsområde i Norskehavet

Skal taue Jotun inn til et verft

Utover Feed-kontrakten til Aker Solutions, planlegger Vår Energi å kjøre anbudsrunder og å tildele hovedkontraktene for oppgraderingene av Jotun i løpet av første halvår 2019.

De store kontraktene som skal tildeles omfatter selve ingeniør-, innkjøp- og oppgraderingsarbeidet på produksjonsskipet (EPCI-kontrakten), subsea-produksjonssystemet (SPS) og Surf-kontrakten (for navlestrenger, stigerør og rørledninger).

Den reviderte utbyggingsplanen (rev. PUD) for Balder X er planlagt overlevert norske myndigheter mot slutten av neste år.

I tillegg til oppgraderingen av Jotun for at den kan produsere til 2045, skal produksjonsskipet Balder oppgraderes for å kunne fortsette frem til 2030. Det skal også bores 15 nye produksjonsbrønner på Balder og 11 på Ringhorne.

Den omfattende oppgraderingen starter med at man i første omgang skal koble Jotun-skipet av feltet og deretter taue det til et verft der oppgraderingen er ventet å ta ett år. Deretter skal skipet taues ut igjen til Balder-feltet, med planlagt oppstart i 2021. Produksjonen ellers på Balder og Ringhorne vil fortsette i denne perioden.

Les også

Oljeministeren avviser at Equinor er for stort

Les også

Eni og Point Resources skaper ny gigant på norsk sokkel

Les også

– For hele leverandørindustrien i Finnmark er dette en milepæl

Publisert:

Her kan du lese mer om