Oljeanalytiker: – Vil få oljepris ned mot 70-tallet

KUTTER IKKE: Saudi-Arabias oljeminister Ali Al-Naimi snakker med journalister forutfor OPEC-møtet i Wien torsdag.
Publisert:OPEC senker ikke produksjonstaket fra 30 millioner fat per dag. Thina Saltvedt i Nordea sier at beslutningen er en strategiendring fra oljekartellet.

Oljeministrene fra OPECs 12 medlemsland er torsdag samlet i Wien, for å diskutere mottiltak etter at oljeprisen har stupt siden juni.

Bloomberg News siterer den saudiarabiske oljeministeren Ali Al-Naimi at oljekartellet har besluttet å holde produksjonstaket uendret på 30 millioner fat per dag. De facto har produksjonen ligget 1-2 millioner fat over denne grensen den siste tiden.

– Dette er strålende nyheter, sier oljeministeren.

OPECs generalsekretær, Abdalla El-Badri sier at de vil holde produksjonen på 30 millioner fat de neste seks månedene.

Oljeprisen faller som en sten sammen med selskaper som Statoil på nyheten.

Følg utviklingen i vår Aksjelive

I skrivende stund er oljeprisen ned 3,10 prosent til 75,12 dollar fatet for Brent-oljen.

Den amerikanske WTI-oljen er ned 2,87 prosent til 71,29 dollar fatet.

– Da vil oljeprisen falle ytterliggere nedover mot 70 dollar fatet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Forrige gang oljen var på lignende nivåer var i 2009. Det var på forhånd ventet at OPEC ville kutte noe i produksjonstaket, og spesielt mindre produksjonsland som Venezuela har argumentert kraftig for produksjonsbrems.

– Alle er enige om at prisen er for lav. For lav for alle. For kundene, for produsentene og for investorene, sier Rafael Ramirez, Venezuelas OPEC-representant til Financial Times.

Den største oljeprodusenten i kartellet, Saudi-Arabia, har på sin side ikke ønsket et kutt. Onsdag ble Al-Naimi sitert på at oljemarkedet vil stabilisere seg selv.

Saltvedt sier at beslutningen om å ikke senke produksjonen varsler om en strategiendring fra OPEC.

– På en måte er den det. I statuttene til OPEC står det at de skal balansere markedet, men når vi har en overproduksjon på neste to millioner fat, er det overraskende. Det som har kommet ut fra OPEC den siste tiden kan tyde på en endring i strategien deres, sier Saltvedt før hun haster inn i et møte.

Publisert: