Siv Jensen om oljepanikken: – Vi kan ikke si at vi skal tilbake til normalen, for det skal vi ikke

Finansminister Siv Jensen mener oljeprisfallet har økt usikkerheten for norsk økonomi neste år. Hun mener norsk økonomi ikke kommer tilbake til «normalen».

MYK LANDING, MEN STÅR BEREDT: Norges finansminister, Siv Jensen, følger effektene av oljebremsen tett. Hun tror det blir en myk landing, men forteller at regjeringen vil stå klar med tiltak om situasjonen forverrer seg.
Publisert: Publisert:

– Nå er spørsmålet hvor fort og hvor hardt omslaget i norsk økonomi kommer. Usikkerheten har økt som følge av at oljeprisen har falt så mye som den har gjort.

Det sier finansminister Siv Jensen (Frp) til E24.

– Er du bekymret?

– En finansminister er alltid bekymret. Vi følger situasjonen tett og er beredt til å komme med tiltak om situasjonen skulle endre seg. Men jeg understreker at det vi nå ser, er konturene av en omstilling jeg tror vil ende med en myk landing. De aller fleste har samme virkelighetsoppfatning om at dette skal gå bra.

Bakteppet er en oljebrems i form av lavere oljeinvesteringer – selve driveren av den sterke veksten i norsk økonomi de siste årene.

På toppen av dette har oljeprisen falt kraftig de siste månedene.

– Hvis det skulle være behov for tiltak på kort og lengre sikt, er regjeringen beredt på det, sier Jensen.

Les også

Slik kan oljenedturen påvirke din økonomi

Onsdag kommer nok en relativt dårlig nyhet for norsk økonomi. Oljekartellet Opec mener oljeetterspørselen i 2015 vil bli den svakeste på 12 år.

Det kan legge ytterligere press på en oljepris (Brent spot) som har falt fra 115 dollar fatet i juni til 65 dollar tirsdag.

Utviklingen i oljeprisen følger du i E24s aksjelive.

Finansministeren mener neste års statsbudsjett står godt til bremsen flere og flere nå tror kommer.

– Vi har et budsjett som er godt tilpasset en omstilling. Oljefondet gjør det mulig å tilføre flere midler over budsjettet selv i en tid det skulle bli litt strammere, sier hun.

FØLGER UTVIKLINGEN TETT: Finansminister Siv Jensen.

E24 Børs: Sjekk oljeprisen her

– Et varslet omslag

Etter tre år med oljeinvesteringer som i snitt har vokst med 15 prosent årlig, snur det etter alle solemerker bratt neste år.

Jo lavere oljeprisen er, jo mindre tjener oljeselskapene. Frykten er blant annet at oljeprisen skal falle så mye at det kan trekke oljeinvesteringene videre ned etter 2015.

Les også

Brukte 100.000 på offshore-kurs - får ikke jobb

Finansministeren forteller at det ikke har vært overraskende at det ville komme et skifte.

– Det har vært et varslet omslag at oljeinvesteringene ville avta, at olje- og gassbransjen ikke lenger vil være motoren i norsk økonomi. Nå kommer det, nå er vi her, og for øyeblikket ser det ut til at omslaget kommer litt fortere enn mange hadde trodd, sier hun.

Godt rustet

Norsk økonomi har lenge gått langt bedre enn landene rundt oss, som man i stor grad kan takke oljen for.

– Fordi norsk økonomi er så solid som den er, har vi de beste forutsetninger for å møte omstillingen, sier Jensen.

Les også

– Alle går rundt og snakker om hvem som blir den neste

Hun peker på at til tross for at flere har nedjustert forventningene, er det fortsatt vekstutsikter i økonomien, i tillegg til at utsiktene for sysselsettingen er god.

Blir ikke som det var

SPENNENDE RENTEMØTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen vil torsdag klokken 10 avsløre styringsrenten. Flere venter rentekutt. Torsdag vil Norges Bank også servere oppdaterte prognoser for norsk økonomi.

Finansministeren retter også pekefingeren mot den rødgrønne regjeringen, som hun mener «skjøv alle spørsmål knyttet til omstilling foran seg».

– Men nå kommer den. Vi skal ta ansvar for å gjøre noe med dette. Da er det viktig at vi har felles forståelse for hva vi står overfor; dette er ikke et mildt konjunkturomslag, men en strukturell endring av norsk økonomi.

Hun mener det handler om å styrke vekstmulighetene for norsk næringsliv.

– Da snakker vi om rammebetingelser. Vi må utvikle bedriftene vi har og de som ennå ikke er født. Vi kan ikke si at vi skal tilbake til normalen, for det skal vi ikke, sier hun.

Les også

Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

Utsiktene forverres

Spådommene for utviklingen neste år blir stadig dystrere.

Tirsdag kom NHO med sin konjunkturrapport. Oljerelaterte bedrifter melder om verre fremtidstro enn under finanskrisen, og NHO har senket forventningene til Fastlands-BNP til 1,25 prosent i 2015.

SSB slapp i forrige uke ferske anslag for norsk økonomi. I tillegg til å mer enn halvere vekstutsiktene på fastlandet neste år til 1 prosent, overrasket SSB med å se for seg at Norges Bank i mars har kuttet renten med 0,5 prosentpoeng.

Torsdag klokken 10 går sentralbanksjef Øystein Olsen på talerstolen for å avsløre styringsrenten.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken, medlem av E24s Renteråd, venter at Olsen vil kutte styringsrenten.

– Det er ingen som vet akkurat hvor hardt det vil slå ut at oljeinvesteringer ikke lenger vil dra veksten i fastlandsøkonomien, men vi vet at det vil bli vesentlig svakere, sier hun til E24.

Les også:

«Oljeordførerne»: 2015 blir et tøft årNå kuttes prognosene for oljeprisen kraftigNorske oljebedrifter varsler krise: Mer pessimistiske enn under finanskrisen

Publisert: