- Vi er fryktelig skuffet
Et godt første kvartal for Songa blir overskygget av forsinkelser på prestisjeriggene.
Songa hadde full utnyttelse på sine rigger i første kvartal og leverte et brutto driftsresultat (EBITDA) på 65 millioner dollar, 10 prosent sterkere enn konsesusforventningene.
Det blir imidlertid overskygget av at selskapet nå varsler at de fire CAT D-riggene de har under bygging på DSME-verftet i Korea vil bli forsinket.
- Vi er fryktelig skuffet over å få en så negativ overraskelse fra et så proft verft, sier konsernsjef Bjørnar Iversen på dagens kvartalspresentasjon.
Forsinkelsen skyldes ifølge Iversen at verftet har underestimert det gjenstående arbeidet på riggene.
Sånn som det ligger an nå ventes den første riggen å bli levert tidlig i første kvartal til neste år, og deretter kommer riggene med rundt ett kvartals mellomrom, med den siste riggen til levering i fjerde kvartal neste år.
Tidligere var det ventet levering av to av riggene i fjerde kvartal i år, og de siste to i andre kvartal 2015.
- Vi tror ikke de vil bli ytterligere forsinkelser og vi har «tatt i litt» da vi nå anslår leveringstidspunktene, sier Iversen.
«Worst case»
Forsinkelsene estimeres å øke Songas kostnad på riggene med 2-3 prosent utover den tidligere beregnede gjennomsnittprisen på 660 millioner dollar per per rigg. Med andre ord totalt 53-79 millioner dollar, tilsvarende totalt 316-471 millioner kroner.
Songa Offshore varsler om forsinkede rigger
I kontraktene ligger det en såkalt LD (late delivery penalty), og denne gjør ifølge Iversen at kostnadene kan bli lavere og at tre prosents overskridelsen på mange måter er «worst case».
En eventuell erstatning for forsinket levering kan komme til å «dekke mye» av overskridelsen. Tre prosent legger til grunn at Songa ikke får noen kompensasjon fra verftet.
- Hvis vi lykkes å gjøre krav mot verftet så vil det redusere seg ned mot to prosent og kanskje lavere. I forbindelse med leveringen så legger vi alt på bordet, så diskuterer vi og så gjør vi en «deal».
Songa har presset på DSME-verftet for å få fortgang i byggingen og verftet har nå økt arbeidsstyrken som er engasjert på de fire riggen til 5.000 arbeidere fra tidligere 4.000.
Tett dialog med Statoil
CAT D-riggene er bygget på Statoils spesifikasjoner og Statoil har inngått kontrakter på åtte år på hver av riggene for arbeid på norsk sokkel, med opsjoner på forlengelser.
Statoil har også mulighet til å kreve kompensasjon fra Songa for forsinket oppstart på kontraktene. Statoil følger prosjektet tett og har 20 personer ved verftet som holder oppsyn med progresjonen.
- Vi har en nær dialog med Statoil om dette og vi har en felles forståelse for hvordan dette skal håndteres. De kan kreve forsinkelseskompensasjon fra oss, men det vil være marginalt i forhold til det vi eventuelt kan få fra verftet, sier Iversen.