Rosnefts norske datterselskap er oppløst

Russiske Rosnefts norske datterselskap RN Nordic Oil er oppløst, ifølge Brønnøysundregistrene.

Dette er logoen til det russiske oljeselskapet Rosneft. Nå er selskapets norske datterselskap lagt ned.
Publisert:

Rosneft er et av Russlands største oljeselskaper, og har vært representert i Norge gjennom selskapet RN Nordic Oil AS.

Dette selskapet er nå oppløst.

RN Nordic Oil ønsker ikke å kommentere saken overfor E24.

Suspendert fra bransjeorganisasjon

RN Nordic Oil ble suspendert fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass kort tid etter at Russland invaderte Ukraina i februar.

– I lys av Ukraina-situasjonen har styret i Norsk olje og gass vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil. For øvrig har Lukoil i dag sagt opp medlemskapet sitt i Norsk olje og gass, skrev styreleder Monica Th. Bjørkmann i Norsk olje og gass i en uttalelse til E24 1. mars.

RN Nordic Oil har for tiden ingen lisenser på norsk sokkel.

I mars sa daværende olje- og energiminister Marte Mjøs Persen til E24 at ingen russiske selskaper vil få lisenser på sokkelen.

– Slik situasjonen er nå, med Russlands invasjon i Ukraina, er det uaktuelt å la russiske selskaper bli rettighetshaver på norsk sokkel. Norge står sammen med Europa om de omfattende sanksjonene som er innført mot Russland den siste uken, sa Persen 1. mars.

Ønsket unntak

E24 har tidligere omtalt at RN Nordic Oil har forsøkt å finne ut hvordan selskapet eventuelt kunne søke unntak fra sanksjonene Norge har innført etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Viser til «Forskrift om restriktive tiltak vedrørende handlinger som undergraver eller truer Ukrainas territorielle integritet, suverenitet, uavhengighet og stabilitet». Ber om instruks på hvordan man går frem for å søke om ev. unntak til denne forskriften, skrev RN Nordic Oils sjef Halfdan Millang i en e-post til Utenriksdepartementet tidligere i år.

Det statskontrollerte russiske oljeselskapet Rosneft ledes av den tidligere toppolitikeren Igor Setsjin, en av president Vladimir Putin aller nærmeste. Det er også innført sanksjoner mot Setsjin personlig.

Equinor varslet i første kvartal at selskapet trekker seg ut av Russland og avslutter samarbeidet med Rosneft.

Selskapet tok en nedskrivning på 10 milliarder kroner i første kvartal knyttet til russiske eiendeler. Equinor har siden overlatt sine andeler i fire russiske fellesforetak til Rosneft.

Trodde på gass i Barentshavet

Rosneft har blant annet interesser på russisk side i Barentshavet, og RN Nordic Oil har tidligere sagt at det kan være mulighet for store, nye gassfunn i Barentshavet.

I 2019 sa RN Nordic Oil-sjef Halfdan Millang at han så store muligheter i Barentshavet, etter at selskapet hadde gjennomført en regionalstudie i havområdet.

– Vi mener at det er et potensial for å finne gassvolumer i såpass betydelig størrelse at det vil utløse en infrastrukturutbygging, sa Millang til E24 den gang.

Publisert: