Yara går videre med Hegra-prosjektet uten Statkraft og Aker Clean Hydrogen
Statkraft og Aker Clean Hydrogen trekker seg fra samarbeidet for å elektrifisere Yaras ammoniakfabrikk i Porsgrunn.
– Yara går videre med prosjektet og kjører det fremover i de tekniske fasene mot den endelige investeringsbeslutningen, sier Magnus Ankarstrand, leder Yaras enhet for ren ammoniakk, til E24.
Hegra ble lansert i august 2021 som et samarbeidsprosjekt mellom Yara, Aker Clean Hydrogen og Statkraft. Målet var å elektrifisere Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya i Porsgrunn, og fjerne årlige CO2-utslipp med 800.000 tonn.
– Hegra er mer enn bare et nytt industriselskap. Det er Norges største klimasatsing, sa Hegras styreleder Auke Lont i forbindelse med lanseringen.
Siden lansering har selskapene samarbeidet med å modne prosjektet i en tidlig fase.
Den nylig avsluttede mulighetsstudien viser at Hegra er gjennomførbart, men av kommersielle og strategiske hensyn er det ikke grunnlag for å videreføre prosjektet med nåværende eierstruktur, heter det i en børsmelding fra Aker Clean Hydrogen.
– Vi har blitt enig om at dette er den beste løsningen på eiersiden, så det er kun en endring i eierstruktur. Både statkraft og Aker er aktuelle leverandører, sier Ankarstrand.
Arbeidet med å lage grønn ammoniakk på Hegra blir dermed videreført av Yara uten Aker Clean Hydrogen og Statkraft som deleiere.
– Vi har ikke gjort investeringer enda, så det er ikke et selskap med store verdier. Vi avvikler selskapet Hegra men fortsetter prosjektet.
Aker Clean Hydrogen ønsker ikke å gi noen videre detaljer rundt hvorfor de trekker seg ut av prosjektet, ifølge TDN Direkt.
Etablerte eget selskap
Yara, Statkraft og Kjell Inge Røkkes Aker etablerte et felles selskap kalt Hegra, som de eier en tredjedel av hver. Yara vil videreføre arbeidet med Hegra «frem mot endelig investeringsbeslutning uten Aker Clean Hydrogen og Statkraft som deleiere», skriver de i en melding.
Det står også at Statkraft og Aker Horizons fremover vil søke om å utvikle flere grønne hydrogen- og ammoniakkprosjekter.
Tidligere Statnett-sjef Auke Lont påtok seg vervet som styreleder i Hegra – Herøya Grønn Ammoniakk da prosjektet ble kjent.
Yara, Statkraft og Aker vil lage grønn ammoniakk: – Et nytt kapittel i norsk industri
Kan kutte enorme utslipp
I dag bruker Yara store mengder fossil våtgass for å lage ammoniakk som igjen brukes til å lage kunstgjødsel.
Ved å installere en elektrolysør på rundt 450 megawatt anslår Yara at man vil ha nok hydrogen til å produsere rundt 400.000 tonn grønn ammoniakk årlig – som tilsvarer det historiske produksjonsnivået til dagens fabrikk.
De tre industriaktørene planla å bygge opp en ammoniakkindustri sammen – planen var å begynne med å konvertere Yaras eksisterende ammoniakkanlegg på Herøya og deretter vurderer man anlegg i både Glomfjord og i Nord-Norge.