Derfor gir striden mellom Saudi-Arabia og Iran oljeprishopp

Oljeprisen hopper på nyheten om at Saudi-Arabias utenriksminister gir iranske diplomater 48 timer på å forlate landet.

DEMONSTRASJON: Demonstranter angrep lørdag Saudi-Arabias ambassade i Teheran i protest mot henrettelsen av en sjiamuslimsk skriftlærd.
Publisert:

– Asiatiske markeder reagerer og frykter at geopolitiske spenninger i Midtøsten kan true leveransene av olje, sier oljeanalytikeren Bernard Aw hos IG Markets i Singapore.

Nordsjøolje (Brent) for levering i februar ble i morgentimene mandag omsatt for 38,19 dollar fatet, som er 2,11 dollar høyere enn den laveste prisen som ble notert før helgen. Amerikansk lettolje (WTI) ble omsatt for 37,81 dollar fatet, 77 cent høyere.

Saudi-Arabia brøt i helgen de diplomatiske forbindelsene til Iran, i protest mot at demonstranter stormet landets ambassade i Teheran.

Ambassadestormingen var en protest mot at Saudi-Arabia henrettet 47 mennesker lørdag, blant dem den skriftlærde sjiamuslimen Nimr al-Nimr.

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir svarte ved å gi iranske diplomater 48 timer til å forlate landet.

Også Saudi-Arabias naboland Bahrain, øystaten i Persiabukta, gir iranske diplomater reisepass innen 48 timer.

Utover dagen faller prisene noe, og rundt lunsjtider mandag står prisen for et fat brentolje i 37,80 dollar.

Se oversikten: Dette blir problemlandene i 2016: – Det er en vill drage ingen kan temme

Vil du vite mer om bakgrunnen for oljepris-krisen? Se vår tidslinje og spesial «Oljebremsen»

– Frykter mer uro

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forklarer til E24 at det er frykten for at produksjonen av olje eller transporten av den skal bli påvirket som følge av konflikten.

– Man frykter mer uro i regionen, sier hun.

– Det verste som kan skje er at konfliktnivået i regionen eskalerer. Både Iran og Saudi-Arabia er allerede inne med militære styrker i Yemen og Syria, og står på hver sin side med henholdsvis Russland og USA mot IS-regimet.

HORMUZSTREDET: Minst 20 prosent av verdens oljeforsyning går igjennom dette stredet. Tidligere har Iran brukt den delvise kontrollen over stredet som et pressmiddel for å unngå sanksjoner mot landet i forbindelse med Irans atomprogram. Nå er sanksjonene ikke langt fra å bli opphevet. Dermed har Iran større spillerom.

Oljeanalytikeren forteller at Saudi-Arabia dermed har blitt mer isolert enn tidligere, og at landet, som har vært et av landene med mest ro i regionen, nå er mer presset enn før.

– Man er redd for at det skal bli ustabilitet internt i Saudi-Arabia. Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør, har høyest produksjonskapasitet i verden og står for 13 prosent av verdens oljeproduksjon.

Saltvedt forteller også det ikke bare er rosenrød idyll i den gigantiske kongefamilien i Saudi-Arabia.

– Kongen har i det siste gitt mye makt til en av sønnene. Det har skapt en del uro i toppen. Arverekken i Saudi-Arabia går sidelengs, forteller Saltvedt.

Lave oljepriser har tvunget Saudi-Arabia til å gjøre store kutt i statsbudsjettet, og flere vil bli nødvendige, sa BI-professor Ole Gunnar Austvik til E24 forrige uke.

I romjulen kunngjorde Saudi-Arabia at de hadde et underskudd på statsbudsjettet i 2015 på 855 milliarder kroner.

Dette er kun andre gang siden finanskrisen at verdens største oljeeksportør går i underskudd.

Likevel bruker landet enorme summer på sitt forsvar: Så mye bruker Saudi-Arabia på militære styrker

EKSPERT: Den saudiske ambassaden i Irans hovedstad Teheran ble stormet søndag. Saudi-Arabia har brutt diplomatiske forbindelser med Iran. – Først og fremst frykter man mer uro i regionen. Det aller verste som kan skje er at konfliktnivået i regionen eskalerer, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til E24.

– Vil få sterkere finansielle muskler

Iran og seks internasjonale stormakter ble i juli enige om en avtale som opphever økonomiske sanksjoner innført av EU, USA og FN i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

– Stressnivået for Saudi-Arabia kommer ikke til å bli noe mindre. Sanksjonene mot Iran kommer til å bli fjernet ganske snart. Iran har fulgt opp med det de skal gjøre. Landene skal møtes nå på nyåret, og det vil etter all sannsynlighet ikke være noen grunn til å beholde sanksjonene.

Saltvedt forteller at det seiler opp til en mer intensiv maktkamp mellom de to landene når sanksjonene mot Iran blir fjernet.

– Når sanksjonene blir fjernet vil Iran få sterkere finansielle muskler.

Neppe varig

Til tross for at oljeprisen mandag gjorde et lite hopp, tror ikke Aw i IG Markets på noen varig prisøkning og viser til at produksjonen overgår etterspørselen.

– Så sant vi ikke ser et overbevisende fall i produksjonen fra disse to landene, og fra de oljeproduserende landene som helhet, så vil overproduksjonen fortsette. Det betyr at oljeprisen vil være under press i lange tider fremover, sier han.

Saudi-Arabia er den største oljeprodusenten innen Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC), som ikke har vist noen vilje til å la pumpene hvile for få opp prisen.

OPEC-landene står i dag for om lag en tredel av oljeproduksjonen i verden.

I midten av desember gjorde Saudi-Arabia det klart at de ikke ville kutte i oljeproduksjonen dersom de andre oljeproduserende landene ikke gjorde det samme i et forsøk på å stabilisere prisen.

Les også

– Det er en vill drage ingen kan temme

Les også

Prissjokk på bensin i Saudi-Arabia

Les også

Opec tror på oljepris på 95 dollar igjen – om 25 år

Publisert:

Her kan du lese mer om