Songa skal ansette 700 til riggene sine

GRAND HOTEL (E24): Songa skal ansette hundrevis av folk til sine nye rigger. Samtidig lover selskapet at den gamle verftsblemmen ikke skal skje igjen.

ANSETTER HUNDREVIS: Finansdirektør Jan Rune Steinsland i Songa Offshore kunne torsdag fortelle at selskapet skal ansette rundt 700 nye ansatte i tillegg til dagens snaut 1.000. De nye medarbeiderne skal jobbe på og med CAT D-riggene.
Publisert: Publisert:

Riggselskapet Songa Offshore er midt i en stor omstilling der fokuset rettes inn mot nordsjøen og å bli en dominerende aktør i det halvt nedsenkbar riggmarkedet.

Selskapet har fire nye såkalte CAT D-rigger i bestilling fra DSME-verftet i Korea.

Riggene er bygget på Statoils spesifikasjoner og oljekjempen har inngått kontrakter på åtte år på hver av riggene med muligheter for nye opsjoner.

For Songa innebærer dette nesten en dobling av antall rigger fra dagens situasjon. Dermed skal også selskapet ansette masse nye folk.

Finansdirektør Jan Rune Steinsland kunne torsdag fortelle at det er snakk om 700 nye ansatte. I dag har Songa i underkant av 1.000, ifølge Steinsland.

- Du har kanskje sett annonsene våre på Flytoget og rundt i byen, sa Steinsland til forsamligen om rekrutteringskampanjen der det har kommet tusenvis av søknader allerede.

- Jeg tror nettsiden vår hadde noe sånt som 50.000 besøkende den dagen vi lanserte kampanjen, forteller Steinsland til E24.

Han deltok torsdag på Swedbanks Nordic Energy Summit i Oslo. I rigg- og offshore-seminaret deltok også Seadrill og børsnykommeren Odfjell Drilling.

På grunn av de lange kontraktene med Statoil på minst åtte år, mener Steinsland at jobbene er attraktive og svært forutsigbare, både for selskapet og de ansatte.

Overfor E24 sier Steinsland at de første av de nye ansatte vil være med riggene fra verftet i Korea i fjerde kvartal og at ansettelsene vil gå litt i bølger i takt med at riggene leveres fremover.

- Det vil også være noen som ansettes på land, utdyper Steinsland overfor E24.

Vil låne mer på riggene

Statoil og Songa har et tett forhold, og Songas desidert største kunde er den norske oljekjempen.

- Statoil har inngått kontrakter på totalt 40 rigg-år fremover. Vi representerer 50 prosent av det, blant annet med CAT-D, sa Steinsland om den norske sokkelen.

Siden CAT D-riggene er bygget etter Statoils spesifikasjoner, satser Songa på at Statoil vil leie de svært lenge.

- Vi tror de vil være på norsk sokkel i arbeid for Statoil omtrent så lang levetiden er.

Steinsland mener også at Songas strategi om å fokusere på den norske sokkelen gir en forutsigbar fremtid.

- Det norske markedet er balansert og har relativt store inngangsbarrierer, sa finansdirektøren, og pekte på at både reguleringer, myndighetskrav og værforholdene sikrer dette.

Av de fire CAT D-riggene er finansieringen sikret for de to første. Song jobber nå med finansieringen på de siste to.

Finansdirektøren fortalte torsdag at interessen er svært høy for de siste to, og at man kan forvente en høyere belåningsgrad enn med de to første.

- Vi venter å ha en større lånegrad enn på de to første CAT D-riggene.

For de første to riggene skal selskapet til sammenligning låne 507 millioner dollar per rigg, med et forfall på seks år fra levering.

Nylig hentet Songa 275 millioner dollar i ny kapital og utstedte 150 millioner dollar i konvertible obligasjoner, med en rente på fire prosent.

I tillegg ha selskapet forlenget låneforfallet på banklånene sine.

- Det gjorde vi for å ta levering og mobilsere de fire CAT D-riggene.

- Skal ikke skje igjen

En av Songas nåværende rigger, Songa Dee, skal inn til et verftsopphold i august. Det er snakk om en såkalt "Special Periodic Survey", og Songa har valgt å gjøre arbeidet på Gordon-verftet i Skottland.

Songa gikk på en real smell da de kjøpte Songa Trym og Songa Delta fra Odfjell. Riggene skulle inn til verftet i Bergen for arbeid, og det endte med store forsinkelser og overskridelser.

Nå lover selskapet at de har kontroll.

- Vi står for planleggingen og gjennomføringen selv, så dette vil ikke skje igjen, sa Steinsland.

Han gjorde det klart at budsjettet er 90 millioner dollar, punktum.

- Det er det vi skal bruke, svarte han på spørsmål om det kunne komme noen tillegg.

Totalt skal Songa Dee være ute av drift i 60 dager.

- Det er veldig viktig at vi styrer det selv og ikke outsourcer det som sist, sa Steinsland.

Han understreket at det ikke er noen kritikk av Odfjell, men en konstatering av at Songa ikke var tett nok involvert i den forrige verftsrunden.

Les også:

Songa henter pengerSonga måtte vente på bedre vær i NordsjøenABG-Olaisen tror på deflasjon i oljebransjenStore aksjekjøp i SongaEngangsposter gir børsnedtur for SongaStore nedskrivninger for Mohns Songa

Publisert:

Her kan du lese mer om