Mindre olje- og gassproduksjon i juni

Det ble produsert mindre fra norsk sokkel i juni enn i mai, men så langt i år har Norge fortsatt produsert mer enn prognosen til Oljedirektoratet skulle tilsi.

NY BIDRAGSYTER: Gina Krog-feltet til Statoil i Nordsjøen startet produksjonen for første gang 17:02 fredag 30. juni.
Publisert:

Produksjonen av olje, NGL og kondensat falt med 116.000 per dag til 1,88 millioner fat per dag i juni sammenlignet med måneden før. Det viser ferske tall fra Oljedirektoratet.

Av dette var 1,55 millioner fat dagen ren oljeproduksjon.

De foreløpige månedstallene viser også en nedgang i gassalget på 0,5 milliarder standard kubikkmeter til 8,6 milliarder.

Oljeproduksjonen på 1,55 millioner fat per dag er rundt 8,0 prosent over juni i fjor og 3,3 prosent under Oljedirektoratet sin prognose for juni. Ser man på produksjonen så langt i år ligger den imidlertid 1,3 prosent over prognosen.

Sommersesongen innebærer ofte mye vedlikehold på norsk sokkel, og det er ikke unormalt at produksjonen derfor svinger. I våres har Statoil for eksempel gjennomført en større vedlikeholdsrunde på Melkøya-anlegget til Snøhvit som innebar at produksjonen ble satt på vent en periode.

Produksjonen i juli vil for øvrig også få drahjelp av at Gina Krog-feltet kom i gang 30. juni.

Les også

Norge produserte mer olje i fjor: Men CO₂-utslippene gikk ned

Hittil i år er det produsert om lag 119,6 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter med olje og gass på norsk sokkel (752,3 millioner fat), noe som er 1,1 millioner standard kubikk (6,9 millioner fat) mer enn samme periode i fjor.

Oljeproduksjonen hittil i år er på 47,5 millioner standard kubikk, tilsvarende 298,8 millioner fat.

2012 var bunnåret

E24 omtalte nylig utslippsstatistikken for norsk sokkel, som viste at Norge produserte mer olje i fjor samtidig som utslippene gikk noe ned. Tall i utslippsrapporten fra Norsk Olje og Gass viste at 2012 var bunnåret for norsk oljeproduksjon de siste 10 årene. Siden den gang har netto oljeproduksjon økt fra 89,2 til 94,1 millioner standardkubikkmeter årlig.

Netto gassproduksjon har i perioden økt marginalt fra 113,1 til 114,6 millioner standard kubikkmeter. Kondensatproduksjonen har blitt mer enn halvert siden 2012 fra 4,6 til 2,0 millioner kubikkmeter.

Oljeproduksjonen per juni 2017 sammenlignet med prognose og fjoråret
Gassproduksjonen per juni 2017 sammenlignet med prognose og fjoråret
Les også

Utreder nederlandsk hydrogenkraftverk koblet til norsk sokkel

Les også

Dårlig letenytt for Bay du Nord

Les også

Petroleumstilsynet: – Urovekkende mangler på Edvard Grieg-feltet

Publisert: