Trondheim får 190 mill i støtte: Blir europeisk smartby

Prosjektet CityxChange skal ledes av NTNU og omfatter sju samarbeidsbyer rundt om i Europa. De neste fem årene skal Trondheim kommune teste «smarte» energiløsninger, blant annet basert på teknologi fra kryptoselskapet IOTA. 

BLIR SMARTBY: Trondheim vant frem i EU, og får millionstøtte i smart-prosjekt.
Publisert: Publisert:

– Nå er jeg skikkelig stolt, sier Silja Rønningsen, prosjektleder for Smartby i Trondheim kommune, til E24.

Nylig fikk NTNU, Trondheim kommune og samarbeidspartnere nyheten om at prosjektet CityxChange har nådd til topps i EUs forskning- og innovasjonsprogram Horizon 2020.

Det betyr at Trondheim, sammen med Limerick i Irland, den andre såkalte «fyrtårnsbyen», skal samarbeide med med fem andre europeiske byer og 25 norske og internasjonale partnere,

Målet er å bli foregangsbyer innen smarte, fremtidsrettede og bærekraftige løsninger, et prosjekt de har fått 20 millioner euro i støtte til, tilsvarende 188 millioner norske kroner.

Energihandel uten byråkrati

De 32 partnerne skal over en prosjektperiode på fem år, fra 1. januar 2019, gjennomføre 11 konkrete demonstrasjonsprosjekt der fornybare energiløsninger er hovedtemaet.

Rønningsen forklarer at det vil dreie seg om blant annet utvikling av energipositive områder i byen, en tjeneste basert på en miks av deling av elbiler, elsykler og kollektivtransport, samt utvikling av nye forretningskonsept og –modeller for hvordan næringslivet og befolkningen kan bli del av et nytt energisystem.

Og blant det viktigste arbeidet vil utviklingen av en plattform for energihandel mellom enkeltpersoner bli, forteller hun.

– Målet er å kunne legge til rette for kjøp og salg av energi mellom forbrukere på en enklere og mer strømlinjeformet måte, uten å gå veien om byråkratiet, sier Rønningsen.

Hvis én persons hus har overskuddsenergi, ønsker CityxChange å videreutvikle løsninger for at denne kan selges direkte til naboen.

– Akkurat nå er regelverket slik at vi ikke har lov til det, så det å finne frem til nye løsninger som igjen utvikler nye lover er også en del av visjonen for prosjektet, forklarer Rønningsen.

SMARTBY-LEDERE: Rådmann Morten Wolden (f.v.) i Trondheim kommune, prosjektkoordinator Annemie Wyckmans ved NTNU og fyrkoordinator Silja Rønningsen i Trondheim kommune kan feire at CityxChange slo 11 konkurrerende prosjekter.

Tror på ny bølge med norske løsninger

Handelsplattformen skal den «norske» teknologiutvikleren IOTA (der norske David Sønstebø er en av grunnleggerne) utvikle infrastrukturen til.

Den vil basere seg på blokkjede-lignende teknologi, mer tilpasset IoT (internet of things) og M2M (maskin til maskin), forklarer IOTAs direktør for forretningsutvikling, Wilfried Pimenta, til E24.

– IOTA satser på å levere en sikker kommunikasjonsprotokoll og en mikrobetalingstjeneste uten transaksjonskostnader for CityxChange. Dette kan bidra til at soltak og geotermisk energi kan generere inntekt for den enkelte. Og i det mest ekstreme tilfellet kan teknologien hjelpe lokalsamfunn å bli selvforsynte på energi ved å kombinere distribusjon av produsert energi med batterier, sier han.

Les også

Droppet ut av skolen som 17-åring – grunnla kryptovaluta verdt milliarder

Pimenta forteller at han er svært begeistret for å være en del av prosjektet og at han tror Trondheims lederposisjon innen «smart» innovasjon, sammen med NTNU og de øvrige partnerne, kan bli en utløsende faktor for en ny bølge med IoT- og smartby-løsninger fra Norge.

Samarbeider med seks andre byer

Trondheim vil bruke Sluppen og Brattøra som testområder. Her skal det testes nye løsninger for å bruke energi smartere og mer effektivt.

Å løse dette både på en brukervennlig og kostnadseffektiv måte er en stor utfordring, og det er derfor EU-kommisjonen, gjennom en konkurranse, har utfordret byer og kunnskapsmiljøer over hele Europa til å komme opp med forslag til hvordan denne utfordringen kan løses.

Den konkurransen vant altså Trondheim, sammen med irske Limerick. Sestao (Spania), Pisek (Tsjekkia), Smolyan (Bulgaria), Alba Iulia (Romania) og Võru (Estland) vil være følgerbyer som deltar i noe mindre grad.

I tillegg inngår en rekke samarbeidspartnere fra næringslivet i CityxChange-prosjektet, slik som Trønderenergi, ABB Norway, kollektivtransportforvalteren ATB og Statkraft Varme.

Publisert:

Her kan du lese mer om