Equinor venter lønnsom «trippeleffekt» fra gigantfelt: – Vanskelig å få noen bedre julegave

Equinor venter en svært lønnsom «trippeleffekt» fra kjempefeltet Johan Sverdrup: økt produksjon, lave driftskostnader og enda mer verdifull oljeblanding.

TRIPPELBONUS: Equinors finansdirektør Lars Christian Bacher venter en tredobbel effekt fra Johan Sverdrup-feltet: økt produksjon, lave driftskostnader og en redusert andel av den mindre lønnsomme petroleumsformen NGL i selskapets væskeproduksjon.
Publisert: Publisert:

Equinor er svært fornøyde med Johan Sverdrup, og det handler ikke bare om at selskapets produksjon øker.

Selskapets finansdirektør Lars Christian Bacher påpeker at kjempefeltet byr på tre positive effekter på én gang:

  • økt produksjon: Equinor eier 42,6 prosent av Sverdrup, som nå produserer 200.000 fat per dag og skal opp i 300.000 fat per dag før nyttår, og så 440.000 fat per dag innen sommeren 2020
  • lave driftskostnader: rundt to dollar per fat
  • bedre sammensetning: oljen inneholder lite NGL, som er en mindre verdifull petroleumskvalitet. Dermed vil Sverdrup bidra til å redusere den samlede NGL-andelen i Equinors totale produksjon. Det kan øke verdien per produserte fat

På topp neste sommer vil Equinor etter planen få ut rundt 187.000 fat per dag fra sin andel av Sverdrup-feltet. Det vil gi et solid bidrag til selskapets samlede produksjon, som var på 1,91 millioner fat per dag i tredje kvartal i år.

Feltet ble startet opp 5. oktober, og for noen dager siden markerte Equinor at den første oljen var pumpet i land til oljeterminalen og raffineriet på Mongstad.

Les også

Svakere enn ventet fra Equinor i tredje kvartal

Høyere realisert oljepris

Bacher mener det er verdt å fokusere på det siste elementet av trippeleffekten fra Sverdrup, nemlig hvilken effekt gigantfeltet vil få på den gjennomsnittlige realiserte oljeprisen som Equinor kan oppnå i markedet.

– Vi kommer til å få en høyere realisert gjennomsnittlig oljepris, sier Bacher til E24.

– Det er vanskelig å få noen bedre julegave enn det, legger finansdirektøren til.

Han påpeker at Equinor i dag har et NGL-innhold på 20 til 22 prosent i sin væskeproduksjon. NGL er flytende petroleum som propan og butan, og regnes som en av fire petroleumstyper der de andre tre er råolje, naturgass og kondensater.

– Så kommer Johan Sverdrup som ikke har (NGL, journ.anm.), ikke sant. Og det kommer til å utgjøre en så stor andel av produksjonen, så det vil ha en effekt på NGL-innholdet i vår væskeproduksjon, sier Bacher.

Les også

Equinor-sjefen venter lavere olje- og gasspriser

– Vil nyte godt

Equinor og partnerne skal ifølge Bacher ha åtte brønner i produksjon på Sverdrup-feltet i løpet av november, og disse har et potensial på å levere over 300.000 fat per dag. Det vil gi et solid løft for både Equinor og partnere som Lundin Petroleum og Aker BP.

– Alle som er medeiere i dette vil nyte godt av dette, sier Bacher.

Equinor leverte svakere tall enn ventet i tredje kvartal, med en nedgang på 46 prosent i justert driftsresultat til 2,59 milliarder dollar, og det første negative resultatet etter skatt siden 2017.

Noe av årsaken var lavere oppnådde olje- og gasspriser. Selskapet fikk i snitt 52,5 dollar fatet for oljen sin i kvartalet, ned 22 prosent fra tredje kvartal i fjor. Equinor fikk betalt 5,19 dollar per million britiske varmeenheter (MMBtu) for gassen selskapet levert i Europa, som er ned 26 prosent fra samme tid i fjor.

Les også

Har skrevet ned USA-verdier for 84 milliarder kroner

Les også

Johan Sverdrup kan bli den siste store norske «oljekjempen»: – Vi gjør alt for at den ikke skal bli det

Publisert: