Oljeprisen under 30 dollar: «Vi drukner i olje de neste månedene»

Oljeprisen er i fritt fall, og har nå gått under den symbolsk viktige grensen på 30 dollar fatet. Svikt i etterspørselen og kraftig økning i produksjonen fra Opec-land og Russland vil gi et «massivt overforsynt oljemarked», ifølge analytiker.

SER SVIKT I OLJEETTERSPØRSEL: Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets.
Publisert:

Oljeprisen fortsetter det kraftige fallet mandag ettermiddag, og har falt over 13 prosent til tett under 30 dollar fatet for første gang siden 2016.

Oljemarkedet står nå overfor en situasjon med svikt i etterspørselen etter at myndighetene i mange land har tatt kraftige grep for å bremse smittespredning, ifølge analytikere.

Priskrig og svikt i etterspørselen

Tiltakene har stengt ned mye av aktiviteten over store deler av Europa, noe som blant annet går hardt utover reiseliv og flyselskaper.

Les på E24+

Derfor er tankaksjer vinnerne på oljekollapsen

Det rammer etterspørselen etter drivstoff, og dermed oljeetterspørsel.

Samtidig har Saudi-Arabia gått til priskrig i oljemarkedet, etter at Opecs forhandlinger med Russland om en produksjonsavtale kollapset.

Dermed ligger det for øyeblikket an til at oljetilbudet fra Opec-landene og Russland vil øke, på samme tid som etterspørselen svikter.

«Konklusjonen er enkel: Vi drukner i olje de neste månedene, som fører til et historisk overtilbud i oljemarkedet», skriver oljeanalytiker Helge André Martinsen i en oppdatering.

«Det akselererende coronautbruddet vil føre til en episk etterspørselskollaps, og kombinert med kraftig oppgang i Opec pluss-produksjonen er resultatet et massivt overforsynt oljemarked», skriver han.

Tror oljeetterspørselen kan falle ti prosent

I flybransjen setter nå selskap etter selskap store deler av flåten på bakken etter reiserestriksjoner og etterspørselssvikt.

Det gjelder blant annet SAS som søndag varslet om permitteringer av 10.000 ansatte. Widerøe kutter halvparten av avgangene, Finnair kutter kapasiteten med 90 prosent og Ryanair gjør også store kapasitetskutt.

Les også

SAS-sjefen har satt selskapet i krisemodus: – Vi spiser fort opp reservene våre nå

Verden bruker rundt 100 millioner fat per dag, men dette tallet kan fort bli mye lavere, fremholder råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

– Det er ikke vanskelig å forestille seg at etterspørselen kan falle ti prosent om man totalt stopper å fly og kjøre bil i store deler av den vestlige verden, sier han til E24.

Schieldrop viser til at flere eksperter nå kommer med estimater om at overskuddet i oljemarkedet kan bli i størrelsesorden en halv til en milliard fat i 2020.

Schieldrop sier usikkerheten er stor.

– Men man vet nå at ting stopper opp voldsomt på reiseaktivitet, folk jobber hjemmefra, kjører ikke lenger til jobben.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i storbanken SEB.
Les også

Ryanair reduserer kapasiteten med 80 prosent

– Veldig uforutsigbart

– Så er alltid spørsmålet, hvor lenge og hvor dypt. Noe av problemet her er at det er så veldig uforutsigbart, sier Schieldrop.

– Det er veldig vanskelig å lage noen gode estimater på hvor mye oljeetterspørselen faller og hvor lenge det varer, om vi blir drevet inn i en resesjon og hvor lenge den varer, sier han,

Oljeanalytikeren peker på «indikative tall» fra Kina om et fall i etterspørselen på rundt 30 prosent i februar.

– De agerte ekstremt radikalt og hurtig. Det er klart at hvis du ikke gjør det vil et sånt bortfall av etterspørsel vare lenger, og Kina er nok ikke helt tilbake til normalen heller.

Publisert: