Rapport: Oljegigantene må bli mindre hvis klimamålene skal nås
En fersk rapport fra Carbon Tracker konkluderer med at verdens største oljeselskap må kutte samlet oljeproduksjon med mer en enn tredjedel innen 2040 for at klimamålene skal kunne nås.
– Hvis selskaper og myndigheter forsøker å utvikle alle sine olje- og gassreserver, vil verden enten mislykkes i å nå sine klimamål, eller så vil ressursene bli verdiløse i energiomstillingen, eller begge deler, sier olje- og gassanalytiker Mike Coffin, som har skrevet rapporten, i en pressemelding.
Carbon Tracker er en uavhengig finansiell tankesmie.
Med dagens utslippsutvikling mener tankesmien at det vil være umulig å nå ambisjonen fra Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
– Bransjen prøver å få i pose og sekk, ved både å berolige aksjonærene og fremstå som støttende til Parisavtalen, mens de fortsatt produserer mer fossilt brensel, sier Coffin.
Det totale karbonbudsjettet vil være oppbrukt innen 13 år, mens globale reserver de siste årene har økt til rundt 50 års produksjon, ifølge Carbon Tracker.
Totalt må de største børsnoterte oljeselskapene kutte sin produksjon med rundt 35 prosent for å nå målene. Andelen varierer imidlertid mye, beroende på andelen av lavkarbonprosjekter i porteføljene. Det betyr at noen selskaper må kutte mye mer.
Hovedfunn i rapporten:
- Ingen av verdens største børsnoterte oljeselskaper er i rute for å nå Paris-målene
- ConocoPhillips står overfor de største produksjonskuttene på 85 prosent
- ExxonMobil vil trenge kutt på 55 prosent
- Eni bør kutte 40 prosent, Chevron og Total 35 prosent hver og BP 25 prosent
- Shells portefølje er mest i tråd med målene, men bør fortsatt kutte med 10 prosent
Investorer mer opptatt av å være klimavennlig
Det er en økende trend blant investorer å fokusere på bærekraftige investeringer. Carbon Tracker understreker også at det er i investorenes beste interesse, fordi de ellers risikerer verdiløse eiendeler, såkalt «stranded assets».
«Likevel fortsetter selskapene å pumpe og reinvestere som normalt, til tross for at investorer kjemper for endring», heter det i rapporten.
Analysen advarer også om at selskapenes karbonbudsjetter legger til grunn nivåer av fangst og lagring av karbon som kanskje ikke blir realisert innen tidsrammen.
Carbon Tracker har lenge varslet om en karbonboble i markedene, fordi fossile brensler fremover må forbli i bakken.
«Likevel viser denne rapporten at selskapene og myndighetene som deler ut lisensene, fortsatt har intensjon om produksjonsøkning. Det er nå viktigere enn noensinne at aksjonærene fremmer og støtter planer i olje- og gassektoren om håndtering av en rask nedgang i produksjonen», skriver tankesmien.
Regnet på klimautslipp fra 1965 til 2017: Disse 20 selskapene står alene for en tredjedel
Rettssaker
Exxon Mobil er for tiden i rettssak i New York, tiltalt for å ha villedet investorer om de finansielle konsekvensene av kampen mot global oppvarming. Oljeselskapet nekter for å ha gjort noe galt.
I rettssaken krever aksjonærer erstatning på opptil 1,6 milliarder dollar (14,5 milliarder kroner), men saken anses også å påvirke sannsynligheten for andre rettssaker knyttet til klimaendring eller nye reguleringer, skriver MarketWatch.
Oil majors must cut output by average of 35 % to 2040 to hit Paris targets ConocoPhillips and Exxon must cut most, Shell least