NRK: Vil redegjøre for Stortinget om gasslekkasjer

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil onsdag redegjøre for utenriks- og forsvarskomiteen om lekkasjene i to viktige russiske gassrør, ifølge NRK.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Publisert:

Aasland vil stille i Stortinget onsdag, for å orientere om situasjonen etter lekkasjene ved gassrørene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

Etter hendelsen har Aasland varslet økt beredskap på norsk sokkel.

– Vi holder en redegjørelse i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteéen i morgen, sier Aasland til NRK.

Ine Eriksen Søreide i Høyre ba tidligere tirsdag om at statsråden skulle redegjøre om dette, og sa at hun var dypt bekymret.

De to rørene er bygget for å frakte russisk gass til Tyskland. Men Russland fikk aldri tillatelse til å åpne Nord Stream 2, og russiske gassvolumer gjennom det gamle røret Nord Stream 1 ble nylig også redusert til null.

Sverige og Danmark har satt krisestab. Begge lands statsministre sier tirsdag kveld at de mistenker at lekkasjene skyldes bevisste handlinger.

Også Norges olje- og energiminister mistenker sabotasje.

– Etter det som er fremkommet av informasjon i løpet av dagen, er det mye som kan tyde på at dette er sabotasje, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en melding tirsdag.

Den nederlandske TTF-gassprisen for leveranse om én måned steg rundt 20 prosent tirsdag, etter lekkasjene og meldinger fra Bloomberg om at russiske gassleveranser gjennom Ukraina også kan stå i fare.

Les også

Danmarks statsminister om gasslekkasjene: – Snakk om bevisste handlinger

Skjerper beredskapen

Aasland opplyste tirsdag at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet etter den store gasslekkasjen i Østersjøen.

— Det har i dag vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, forsvaret og operatørene på norsk sokkel. På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel, sier han.

– Noe av bakgrunnen er rapporter om økt droneaktivitet. Det pågår en kartlegging av situasjonen. På generelt grunnlag vil jeg si at sikkerheten på norsk sokkel er høy og at selskapene har stor oppmerksomhet om sikker drift, legger han til.

Les også

Søreide om gasslekkasjen: – Dypt bekymret

Les også

Olje- og energiministeren: – Ingen indikasjoner på at det kan komme angrep mot norsk sokkel

Publisert: