Obama vil innføre oljeskatt

USAs president Barack Obama foreslår en ny skatteavgift på importolje, men vil slite med å få forslaget gjennom kongressen.

KONTROVERSIELT FORSLAG: Barack Obama kommer til å slite med å få igjennom forslaget om oljeskatt.
Publisert:

Obamas finansrådgiver Jeffrey Ziants sier til CNN at skatten kun vil berøre olje som er importert, mens olje som blir eksportert fra USA, ikke vil bli skattebelagt.

Ifølge CNN ønsker Obama at det nye forslaget skal finansiere oppgraderingen av infrastrukturen i landet, samt skape ny teknologi med selvstyrte biler.

– Transportsystemet i landet er avhengig av olje. Systemet er ikke designet for å håndtere realitetene i klimaendringene, sier Zients.

Det hvite hus forteller avisen at det nye forslaget vil redusere landets oljeavhengighet, og oppmuntre til innovasjon innenfor ren energi.

Republikanerne er ikke begeistret over forslaget, og sannsynligheten er liten for at de kommer til å støtte det.

– Forslaget har ingen sjanse, sier energianalytiker Joe McMonigle til CNN.

Nedgangen i oljebransjen, som har ført til kutt i arbeidsplasser over hele verden, gjør at forslaget kommer på et dårlig tidspunkt. Fallende oljeprisen har skapt store problemer for oljenæringen, som kutter investeringer og jobber.

I Norge har over 30.000 jobber blitt borte som følge av oljebremsen. Økonomer mener at langt flere vil rammes før det er over.

Les også

Analytikerne tror på oljeprishopp i 2016:
– Med dagens priser vil oljeselskapene og oljelandene gå dukken

Les også

Oljesmellen tvinger Putin til å vurdere privatisering

Les også

Solid oljeprisoppgang gir energi-boost på Wall Street

Publisert: