Oljeprisen opp 25 prosent på én uke

Mandag ble nok en meget sterk dag for oljeprisen som nå har løftet seg over 10 dollar fatet på én uke.

PRISHOPP: Etter flere uker med markert nedgang kan oljeprodusentene glede seg over at oljeprisen de siste dagene har snudd markert opp. Bildet viser Oseberg-feltet i Nordsjøen.
Publisert: Publisert:

Omtrent samtidig som at Oslo Børs stengte klokken 16.30 begynte oljeprisen å skyte fart og oppgangen bare tiltok utover kvelden mandag.

Da det hele var over hadde både prisen på Brentoljen og amerikansk lettolje (WTI) begge løftet seg drøyt 6 prosent for dagen.

Brentoljen ble sent mandag kveld handlet for 52,95 dollar fatet – opp 3,12 dollar. Det er også rundt 4,70 dollar høyere enn da Oslo Børs stengte for dagen.

Dermed stiger prisen på olje bratt for tredje handelsdagen på rad. Fredag så man en oppgang på 5,4 prosent, mens prisen torsdag løftet seg med hele 8,5 prosent.

Opp over 10 dollar

Forrige mandag fikk man en real nedtur i prisen, som følge av børsstupet i Kina og Brentoljen endte da på 42,43 dollar fatet.

Siden forrige mandag har man imidlertid sett prisoppgang hver dag og Brentoljen står nå altså 10,52 dollar fatet høyere enn for en uke siden – noe som tilsvarer en oppgang på ikke mindre enn 24,8 prosent.

Bildet er likt for WTI-oljen. Den steg i dag 2,94 dollar til 48,10 dollar fatet og er opp 25,5 prosent siden forrige mandag.

Bekymrer Opec

Dagens oppgang kom etter blant annet Opec uttrykket bekymring for de lave oljeprisene, samtidig som at U.S. Energy Information Administration (EIA) la frem tall som viste at den amerikanske oljeproduksjonen falt tilbake i juni. I juni produserte USA 9,3 millioner fat per dag ifølge EIA, mens produksjonen i mai lå på 9,4 millioner fat.

Samtidig uttrykket Opec i dag uro for de lave oljeprisene.

– Fortsatt press mot prisene, som følge av høyere oljeproduksjon, kombinert med markedsspekulasjon, er fortsatt en kilde til bekymring for Opec og dets medlemmer – virkelig for alle interessenter i hele industrien, heter det i en månedlig bulletin fra kartellet.

– Shortskvis

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets peker på to årsaker, det ene er tallene fra EIA som viser en lavere amerikansk oljeproduksjon og det andre er at Russland og Venezuela har gitt signaler om at de er rede til å se på en mulighet for å stabilisere prisene.

Ifølge Kreml skal russiske presidenten Vladimir Putin og hans venezuelanske motpart Nicolás Maduro møtes denne uken for å diskutere mulige felles tiltak for å stabilisere den globale oljeprisen.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener også at shortinndekning kan spille en rolle i den brå oppgangen.

– Vi så eksempelvis et prishopp på 16 prosent fra onsdag til fredag. Oljeprisfallet har ført til et stigende antall shortposisjoner, og flere og flere har hevet seg på den fallende trenden. Det øyeblikket det snur og man skal stenge posisjonene, blir det trangt i døren, sier Schieldrop til E24.

Les også

– Kan ikke si at norsk næringsliv fyrer på alle sylindere

Les også

Algerie kutter kraftig grunnet lav oljepris

Les også

– Åpenbar konkursfare dersom oljeprisen forblir lav

Publisert: