Toppsjef hos fransk oljegigant døde i flyulykke

Toppsjefen i den franske olje- og gassgiganten Total, Christophe de Margerie (63), omkom i en flyulykke natt til tirsdag, ifølge en talsmann for Vnukovo flyplass utenfor Moskva.

OMKOM: Administrerende direktør i Total, Christophe de Margerie, omkom natt til tirsdag i en flyulykke.
Publisert:

Nyhetsbyrået AFP har vært i kontakt med Totals kontor i Frankrike, men selskapet ville ikke umiddelbart kommentere meldingene om selskapets administrerende direktørs bortgang.

– I natt krasjet et fly da det kolliderte med en snøryddingsmaskin. Tre besetningsmedlemmer og en passasjer døde. Jeg kan bekrefte at passasjeren var Totals sjef Margerie, sier lufthavnens talsperson Elena Krylova til nyhetsbyrået Reuters.

– Stort tap

Det er over 40 år siden Margerie startet yrkeskarrieren i Total. Han ble administrerende direktør i den franske olje- og gasskjempen i 2007.

Total er det fjerde største ikke-statlige oljeselskapet i verden, etter Exxon Mobile, Royal Dutch Shell og Chevron, ifølge Bloomberg.

Margerie var beryktet for å ha usedvanlig gode analytiske evner og kunnskap om geopolitiske spørsmål. Han har blant annet lyktes i å forhandle frem en rekke partneravtaler i Midtøsten, samt partneravtale i den enorme russiske gassutbyggingen på Jamal-halvøya i Sibir, og utvinning av skiferolje i Sibir.

– Han var en ekspert innen politisk analyse. Han hadde geopolitisk bakgrunn og et sterkt engasjement for politiske spørsmål. Han var en markant skikkelse i den globale energisektoren. Det er et stort tap at han er død, sier den tidligere amerikanske ambassadøren i Syria og Israel, Ed Djerejian, til Bloomberg.

– Fransk besetning

Nyhetsbyrået Itar Tass var først ute med å melde at Totals administrerende direktør var blant de til sammen fem menneskene som mistet livet da et privat jetfly kolliderte med en brøyteplog på flyplassen Vnukovo.

Da flyet av typen Falcon 50 skulle ta av like etter midnatt lokal tid tirsdag, skal understellet ha truffet en snøplog, ifølge Russia Today.

På grunn av skadene som oppsto på flyet, besluttet flygeren å forsøke å lande. En av motorene skal ha begynt å brenne, og kort tid etter krasjlandingen på rullebanen var flyet i flammer, skriver det statlige russiske nettstedet, som siterer LifeNews.

Tykk tåke

– Det var én passasjer registrert på flyet, den franske statsborgeren Christophe de Margerie. Besetningen på tre var også franske statsborgere. Samtlige døde, sa en ikke navngitt kilde i russisk luftfart til Itar Tass.

Nyhetsbyrået Interfax siterte også en politikilde som sier at en toppsjef i Total var blant de døde. Også føreren av brøytebilen omkom.

Tåken lå tykt over flyplassen på ulykkestidspunktet, ifølge russiske medier.

Vnukovo internasjonale lufthavn er den tredje største i Moskva-området.

Publisert: