Gazprom vil stanse gassleveranser gjennom Polen

Gazprom vil slutte å frakte gass gjennom rørledningen Jamal-Europa etter at Russland innførte sanksjoner mot selskapet som eier den polske delen av gassrøret.

Ruysserne skal stenge ned Jamal-rørledningen som går gjennom Poolen. Her fra en annen ledning i Jauniunai, på grensen mellom Litauen og Polen.
Publisert:

Den statlige russiske energigiganten Gazprom varslet torsdag stans i eksporten av naturgass gjennom rørledningen Jamal-Europa.

Rørledningen går fra Russland, gjennom Hviterussland og Polen og videre til Tyskland.

Bakgrunnen er at den russiske regjeringen har innført sanksjoner mot et stort antall vestlige energiselskaper. Straffetiltakene er et svar på Vestens svært omfattende sanksjoner mot Russland.

– Brukes som våpen

Over 30 selskaper i EU, USA og Singapore rammes av sanksjonene, ifølge en kunngjøring fra Russlands regjering onsdag kveld. Et av disse er EuRoPol GAZ, eieren av den polske delen av rørledningen Jamal-Europa.

Tysklands næringsminister Robert Habeck beskylder Russland for å bruke gassleveransene som et våpen. Samtidig sier han at Tyskland er forberedt på situasjonen og at den er mulig å håndtere. Tidligere på dagen uttalte tyskerne at de kan klare seg gjennom neste vinter uten russisk gass.

– Hvis vi har full lagring ved årsskiftet, hvis to av de fire flytende naturgass-tankskipene vi leier allerede er koblet til nettet, og hvis vi sparer betydelig på energi kan vi komme oss gjennom vinteren til en viss grad selv om russisk gass er avskåret, sier Tysklands økonomiminister Robert Habeck i et ferskt intervju med WirtschaftsWoche, gjengitt av VG.

Rørledninger stengt i Ukraina

Også Russlands gassleveranser gjennom Ukraina til EU er kraftig redusert. Tall fra Gazprom tydet på at disse leveransene onsdag falt med 25 prosent.

Gazprom og ukrainske myndigheter har rettet pekefingre mot hverandre etter at Ukraina varslet at de var nødt til å stenge flere rørledninger som følge av krigen.

De fleste energiselskapene som nå er rammet av russiske sanksjoner, er tilknyttet Gazprom Germania. Dette var tidligere et datterselskap av russiske Gazprom.

I begynnelsen av april kunngjorde imidlertid Habeck at selskapet ble satt under tysk statlig forvaltning.

Gazprom Germania eier flere andre selskaper med sentral betydning for den tyske gassnæringen. Blant disse er leverandøren Wingas og lageroperatøren Astora.

Publisert:

Her kan du lese mer om