Equinor selger for 10 milliarder kroner
Equinor selger sine eierandeler i Ekofisk-området og en andel på 19 prosent i Martin Linge-feltet til Hitecvision-selskapet Sval Energi. Equinor får nær 10 milliarder kroner i kontanter.
Det kommer frem i en melding fra Equinor.
Equinor får et kontantvederlag på én milliard dollar (9,6 milliarder kroner), og kan enda mer ut fra visse betingelser knyttet til hva de nye eierne oppnår av olje- og gasspriser i 2022 og 2023.
Selskapet Sval Energi er eid av fondet Hitecvision, og får gjennom kjøpet eierandeler på 7,604 prosent av lisensene PL018, PL018B og PL275 i Ekofisk-området, som består av Ekofisk-, Eldfisk- og Embla-feltene, og en andel på 6,63922 prosent i Tor-enheten. Salget betyr også at Equinor ikke har noen eierandeler igjen i Ekofisk-området.
Kjøperen overtar i tillegg en eierandel på 19 prosent i Martin Linge-feltet. Equinor fortsetter som operatør for feltet, og vil beholde et eierskap på 51 prosent.
Sval Energi kjøper også Equinors eierandel på 18,5 prosent i Norpipe Oil AS, som frakter olje fra Ekofisk-området til land.
Kraftig økt produksjon
Totalt vil kjøpet sikre Sval Energi en produksjon på rundt 30.000 fat per dag, opplyser selskapet i en melding.
– Transaksjonen passer godt til vår vekstambisjon og portefølje, sier konsernsjef Nikolai Lyngø i Sval Energi.
– Etter gjennomføringen av denne transaksjonen og kjøpet av Spirit Energy Norway vil Sval Energi være på vei til å nå 100.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2023, og vil fortsette veksten i kommende år, sier han.
Til sammenligning har Equinor en produksjon på over to millioner fat per dag, mens Aker BP venter å komme opp i 400.000 fat per dag etter kjøpet av Lundin Energys olje- og gassvirksomhet. Vår Energi har for tiden en produksjon på rundt 240.000 fat per dag, men har ambisjoner om å produsere 350.000 fat per dag innen utgangen av 2025.
ConocoPhillips bygger ut på Ekofisk for 10,5 milliarder
Vil omdirigere kapital
Equinor sier at salget skal gjøre selskapets portefølje av olje- og gassfelt mer optimal, og at den er med på å skape verdier.
– Ekofisk har spilt en viktig rolle i Norges og Equinors olje- og gasshistorier som det første produserende feltet på norsk sokkel. Ekofisk-området er et område hvor Equinor har begrenset deltakelse, sier Rune Nedregaard, direktør for utforskning og produksjon sør på norsk sokkel i Equinor.
– Vi har derfor besluttet å selge vår posisjon i området i en periode med høye priser, og for å omdirigere kapital til andre kjerneområder for virksomheten, sier han.
Equinor venter at salget er gjennomført i andre halvdel av 2022.
Det var franske TotalEnergies som ledet arbeidet med Martin Linge-feltet før Equinor overtok. Prosjektet slet med mange utfordringer, og endte til slutt med å koste over 60 milliarder kroner, dobbelt så mye som i planene Stortinget godkjente. Seks arbeidere døde under arbeidet, i forbindelse med at en kran veltet på verftet i Korea.
Nye investeringer på Eldfisk
Nå skal det investeres mer i Ekofisk-området. Det amerikanske oljeselskapet ConocoPhillips og partnerne leverte mandag inn endret utbyggingsplan for Eldfisk, med investeringer for rundt 10 milliarder kroner.
– Dette er en milæpel for partnerne i Ekofisk-området. Det er en i rekken av veldig mange utbygginger. Det er videreutvikling, ikke avvikling, sa Steinar Våge i ConocoPhillips mandag.
Det skal bygges ut tre seks-brønners havbunnsrammer, og det er planlagt 14 brønner. Ni av disse skal produsere, mens fem skal injisere vann i reservoaret.
– Dette prosjektet vil skape 4.000–4.500 arbeidsplasser i utbyggingsfasen. Omtrent 80 prosent av kontraktene går til norsk industri, sa Våge.
Selskapets produksjonsestimat for utbyggingen er på mellom 50–90 millioner fat oljeekvivalenter. Med dagens pris vil fatene fra Ekofisk-området en salgsverdi på 50 til 90 milliarder kroner.
De siste årene har oljeprisen vanligvis ligget på mellom 400 og 600 kroner fatet, men akkurat nå ligger den på usedvanlig høye 1.000 kroner fatet etter en oppgang i oljeprisen kombinert med en svekket krone mot dollar.