Mulig droneobservasjon ved gassanlegg

Store politistyrker var bevæpnet da de rykket ut til Kårstø i Tysvær, etter meldinger om en drone. Ingen er pågrepet eller mistenkt.

BEVÆPNET: Politiet stopper biler i området, nord i Rogaland.
Publisert: Publisert:

Politiet har ikke pågrepet noen etter meldingen om droneobservasjon ved prosessanlegget Kårstø torsdag kveld, melder de i en pressemelding.

Meldingen kom fra Heimevernet som bistår med vakthold på stedet. Ingen har status som mistenkt i saken. Nå ber politiet om tips fra publikum på 02800 dersom noen har opplysninger som kan være interessante.

– Politiet har siden i går kveld og i løpet av natte kontrollert personer og kjøretøy med mål om å komme i kontakt med en eventuell dronepilot, sier fungerende stabssjef Kjetil Lussand i Sør-Vest politidistrikt.

Anlegg av «stor betydning»

Anlegget nord i Rogaland, i nærheten av Haugesund, har en avgjørende rolle når det kommer til transport og behandling av gass og lettolje fra områder på sokkelen.

– Dette er et anlegg som har stor betydning for energileveransen til Europa. Derfor er, som kjent, forsvaret fast stasjonert og driver vakthold og sikring på området. Betydningen av dette gjorde at vi rykket ut i den skala vi gjorde, forteller operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt.

Politiet skal ha fått melding om hendelsen torsdag klokken 21:30, og rykket ut bevæpnet. Det var forsvarets eget personell på anlegget som observerte dronen.

Tipsere VG har snakket med forteller om store politistyrker og kontroll av kjøretøy i området. Noe politiet bekrefter.

STORT: Kårstø prosessanlegg i Tysvær kommune i Rogaland er Europas største i sitt slag.

Utelukker ikke fremmede makter

Politiet sier at både privatpersoner eller fremmede makter kan stå bak en droneflyvning, men også andre, for eksempel komersielle aktører. Så langt har de ikke noen opplysninger om slik aktivitet.

Like etter klokken 01.00 dro politiet fra Boknafjorden.

– Vi avsluttet den operative innsatsen, men fortsetter med etterforskning, sier Fenne-Jensen.

Han forteller at de ikke har kommet i kontakt med noen dronepilot, personer eller kjøretøy, men at de har fått inn flere interessante opplysninger, som styrker mistanken om en drone.

De mener denne ble styrt fra Rennesøy, som ligger på den andre siden av Boknafjorden.

Politiet mener også å ha en beskrivelse av dronen, som utseende og størrelse, uten at dette er noe de ønsker å gå ut med til pressen på nåværende tidspunkt.

De vil nå bruke tid på å gå gjennom opplysninger og observasjoner, for eksempel overvåkningskameraer på området.

VAKTHOLD: Heimevernet har bistått politiet med forsterket vakthold ved petroleumsanlegget. Bilde fra 3. oktober.

Siden Nord Stream-kablene ble skadet har det vært økt vakthold på dette og andre anlegg, blant annet har Heimevernet bistått politiet.

Dette er ikke første gang det har blitt observert droner ved kritisk infrastruktur i Norge den siste tiden.

Publisert: