Equinor vil bygge verdens største flytende havvindpark

Equinor, i samarbeid med to koreanske partnere, vil bygge verdens største flytende havvindpark. 

Publisert:

Equinor, Korea National Oil (KNOC) og det koreanske kraftsselskapet Korea East-West Power (EWP) har etablert et konsortium til å utvikle det flytende havvindprosjektet Donghae 1 utenfor Ulsan i Sør-Korea, skriver Equinor i en melding torsdag.

– Dersom vi lykkes med å realisere prosjektet, vil det flytende havvindprosjektet Donghae bli verdens største flytende havvindpark, over dobbelt så stort som Hywind Tampen-prosjektet på norsk sokkel, sier Stephen Bull, direktør for vindkraft og karbonfangst i Nye energiløsninger, i pressemeldingen.

Hywind Tampen i Nordsjøen skal etter planen installere elleve vindmøller med 8 megawatt-turbiner, og delelektrifisere inntil fem installasjoner på sokkelen, ifølge Sysla.

Les også: Equinor vurderer havvindinvesteringer på 8,4 milliarder utenfor Kanariøyene

Mulig produksjon i 2024

Konsortiumet begynner nå utviklingen av en flytende vindpark på 200 megawatt i nærheten av Donghae naturgassfelt, som opereres av KNOC utenfor Sør-Koreas østkyst.

Byggingen kan begynne i 2022, med mulig elektrisitetsproduksjon i 2024, ifølge meldingen.

– Et flytende havvindprosjekt på denne størrelsen kan bidra til å gjøre flytende havvind enda mer konkurransedyktig i fremtiden, sier Bull. Han legger til at Equinor er «svært fornøyd» med å være en del av partnerskapet.

Donghae 1 vil etter planen bli den første flytende havvindparken i Asia.

Sør-Korea har et mål om å bygge 49 gigawatt fornybar produksjonskapasitet innen 2030, der solceller står for 31 gigawatt og vindkraft 16 gigawatt.

Landet ønsker å omlegge energimiksen fra kjernekraft og kull til fornybar energi.

Les også: Equinors flytende vindpark leverer over all forventning: – En kjempesuksess

Inngikk avtale i februar

I februar i år kom det frem i en pressemelding at Equinor og KNOC hadde inngått en intensjonsavtale for sammen å undersøke muligheter for utvikling av kommersiell flytende havvind i Sør-Korea.

– Sør-Korea har stort potensial og tilbyr attraktive muligheter innen havvind. Vi er glade for å inngå en intensjonsavtale med KNOC for å styrke samarbeidet vårt. Vi ser fram til å vurdere hvordan vi kan utvide porteføljen vår ytterlige innenfor havvind og bidra til å utvikle fornybar energi i Sør-Korea, sa Bull da det ble kjent.

KNOC er heleid av den sørkoreanske stat. Selskapet satser på å utvikle et flytende havvindprosjekt på 200 MW ved sin eksisterende Donghae-plattform 58 kilometer utenfor kysten av Ulsan.

Publisert: