Hitecvision tar milliardgevinst på eiendommer

Hitecvision, Norges største oppkjøpsfond, selger selskapet Asset Buyout Partner AS til svenske Balder for ni milliarder kroner og håver inn tre milliarder i ren fortjeneste. Selskapet eier landets største og viktigste baser for oljesektoren og maritime næringer.

Dusavik (på bildet) og Mongstad er de viktigste basene for Equinors aktiviteter i Nordsjøen. Andre store leietagere er CCB Mongstad, PSW Technology, WellConnection, NOV, Halliburton, North Atlantic Drilling, Archer, GE Oil & Gas, Schlumberger, Halliburton og andre.
Publisert:

Asset Buyout Partner AS (ABP) har hatt en voldsom vekst etter etableringen i 2015. Nå tjener Hitecvision rundt 4,5 milliarder kroner på salget, tre ganger investert kapital.

Ingen i Hitecvision vil bekrefte nøyaktig hvor stor gevinsten er, men avkastningsmålet til Hitecvision er å tredoble investeringene sine. Hitecvision bekrefter overfor Aftenbladet/E24 at det er oppnådd i dette tilfellet.

Med en innskutt egenkapital på 1,5 milliarder kroner, blir den rene gevinsten ca 3 milliarder. Det er blant de aller største avkastningene for Hitecvision noensinne.

Seniorpartner og juridisk direktør i Hitecvision, Egil Stokka.

«God investering»

– Jeg kan bekrefte at dette har vært en god investering for oss, sier seniorpartner og juridisk direktør Egil Stokka i Hitecvision til Aftenbladet/E24.

Han har jobbet med ABP siden starten i 2015.

Han sier videre at Hitecvison bestemte seg for å selge ABP i fjor høst.

– Det har vært stor interesse for selskapet, og vi mottok flere interessante bud, sier Stokka.

Han vil ikke si hvor mange budgivere som meldte seg. Asset Buyout Partner har vært en ideell investering for oppkjøpsfondet, og nå følges den vanlige HV-strategien med å selge og ta gevinst etter seks år.

Viktigste basene

ABP har eiendommer i alle de viktigste oljebasene i Norge. Først og fremst gjelder det Mongstad nord for Bergen og Dusavik og Risavik i Stavanger.

I 2019-regnskapet til eierselskapet Asset Buyout Partner Invest er eiendelene, altså stort sett bygninger, røranlegg, kaier og annen tilhørende infrastruktur bokført til en verdi av 8,4 milliarder kroner.

I konsernregnskapet var inntektene 526 millioner kroner og resultat før skatt 261,5 millioner kroner. Begge deler betydelig opp fra året før. Regnskapet for 2020 er ikke publisert.

Mens inntektene til Asset Buyout Partner var 75 millioner kroner i 2016, var de over 500 millioner kroner i 2019. En betydelig andel av veksten har skjedd gjennom oppkjøp av nye eiendommer og ved fusjoner av datterselskaper.

ABP kjøpte eiendommer for 3,5 milliarder kroner i 2018 og 592 millioner i 2019.

Gjelden var på over 5 milliarder kroner i 2019.

Les også

Hitecvision halverte resultatet - gir likevel utbytte

Ole Ertvaag er toppsjef og største eier i Hitecvision.

Det er fondet Hitecvision VII som formelt selger Asset Buyout Partner. Dermed er det investorene i fondet som casher inn pengene. Fondet - som fortsatt eier seks andre selskaper inkludert Vår Energi, Neo Energi, Moreld og Sval, har flere store utenlandske universitetsfond og pensjonsfond på eiersiden. Andelen utenlandske eiere er 88 prosent (se fakta).

Men også Hitecvisions eiere og ansatte har eierandeler i fondet. Toppsjef Ole Ertvaag er den største eieren i Hitecvision med 32 prosent. Wilhelmsen-familien eier 29 prosent.

Mange oppkjøp

Selskapet har med Hitecvisions kapital - og en del lån - drevet en svært aktiv oppkjøpspolitikk de siste årene. Det største oppkjøpet skjedde i april 2018 da Mongstad Group ble kjøpt. Dermed fikk de hånd om både Mongstad og Dusavik-basen.

Gjennom 2019 og 2020 ble det flere oppkjøp. Så seint som i januar i år kjøpte selskapet Kristiansund Base på Averøya pluss enda mer på Mongstad.

Mongstad-basen er solgt.

Oljebasene

Mongstad er Norges største forsyningsbase for olje og gassektoren. Basen betjener 23 plattformer i nordlige Nordsjøen, inkludert Statfjord, Troll, Oseberg og Gullfaks-feltene. Equinor og anslagsvis 50 oljeservicebedrifter bruker basen.

Dusavik er forsyningsbase for Nordsjøen, og brukes av blant andre Equinor, Total og Vår Energi. Basen brukes av åtte ulike felt, inkludert Johan Sverdrup-feltet i tillegg til Sleipner, Gudrun, Draupner, Volve, Grane, Heimdal and Gina Krog.

Også Risavika i Stavanger skifter nå eiere. Der opererer over 30 ulike maritime selskaper og oljeserviceselskaper. Lundin og Aker BP er store kunder.

Hele landet

Inkludert i storhandelen er også større eiendommer på Forus mellom Stavanger og Sandnes, i Åsane Næringspark, Ågotnes ved Bergen og Eldøyane Business Park på Stord.

På Averøya, sør for Kristiansund, er Kristiansund Base, etablert i 1995. Basen er viktig både for offshorenæringen, fiskerinæringen og annen industri i Midt-Norge.

Litt lenger nord, utenfor Kristiansund, blir et bygg og noe areal på Vestbase nå solgt. Basen betjener Heidrun, Kristin, Njord, Tyrihans and Åsgard-feltet.

Norsea er også en stor eier på Vestbase, og deres arealer og eiendommer omfattes ikke av denne handelen.

I Hammerfest er Equinors LNG-anlegg Snøhvit og Goliat-feltet betjenes også herfra. Interessen for videre utbygging i Barentshavet er stort, og aktørene vil da bruke basen i Hammerfest.

Les også

Hitecvision halverte resultatet - gir likevel utbytte

Les også

Hitecvision-eid boreselskap arbeidsløst til sommeren

Les også

Hitecvisions Moreld satser stort på havvind

Les også

Hitecvision blar opp nye 5,3 milliarder på britisk sokkel

Publisert:

Her kan du lese mer om