- Gateopptøyene ubetydelige for oljeprisen

Oljepris-ekspert er ikke bekymret for Iran-krisen.

Publisert:

Den politisk latente situasjonen i olje-stormakten Iran har ennå ikke slått inn på oljeprisen, som mandag har falt under 70 dollar fatet.

Det kan fort endre seg dersom de iranske opptøyene blir mer omfattende, tror flere olje-handlere Reuters har fått i tale.

Følg oljeprisen på E24 Børs

- Tilbudet er bra

Oljehandler Benny Clausen i Norwegian Oil Trading tror imidlertid potensialet for oljepris-stigning er lite - til tross for at Iran daglige oljeproduksjon på 3,8 millioner fat olje utgjør nesten fem prosent av verdensproduksjonen.

- Opptøyene er nok ubetydelige for oljeprisen. Tilbudet av olje er mye bedre i dag enn det var for et år siden, sier Clausen til E24.

- Særlig Saudi-Arabia har nå mye reservekapasitet. Samlet har Opec kapasitet til å øke produksjonen med vel 4 millioner fat dagen - altså mer enn hva et maksimalt bortfall av Irans olje utgjør.

Les også: Oljen faller under 70 dollar

Kamp om valget

Oljemarkedet holder likefullt et våkent øye med Iran nå - der strid om resultatet av presidentvalget ga gateopptøyer i helgen.

Tilhengere av den tapende presidentkandidaten hevder valget var en farse - og planlegger å holde en ny massedemonstrasjon i Teheran mandag for å protestere mot gjenvalget av Mahmoud Ahmadinejad.

Irans innenriksdepartementet har erklært demonstrasjonen som ulovlig. Ahmadinejad har nå utsatt en planlagt reise til Russland, ifølge Reuters.

Flere opposisjonelle ledere og sivile demonstranter er fengslet i løpet av helgen.

Oljepris-hopp

Nordsjøolje med juli-levering falt i 08-tiden under 70 dollar fatet - i forkant av at traderne skifter til olje med august-levering. Nedturen kan også tilskrives en oppgang i oljevalutaen dollar.

Den siste tiden har forøvrig vært preget av at oljeprisen har styrket seg markert. Så langt i år har oljeprisen økt med nesten 60 prosent.

I sin siste månedsrapport hever Det internasjonale energibyrået (IEA) sine anslag for etterspørselen etter olje i 2009. Anslaget heves med 120.000 fat om dagen. Dermed venter energibyrået en gjennomsnittlig etterspørsel på 83,3 millioner fat per dag.

Flere E24-nyheter

Publisert: