Russland produserer mer olje enn avtalt med Opec

For tredje måned på rad har Russland brutt sin oljeproduksjonskvote, etter avtalen med OPEC, skriver Bloomberg.

OLJEPRISEN: Lørdag ble et fat olje omsatt for 76,57 dollar per fat, noe som gir en oppgang på over 50 prosent siste året. Bildet viser Transneft Kozmino-havnen nær Nakhodka i Russland.
Publisert:

Oljeproduksjonen var på gjennomsnittlig 10,97 millioner fat dagen i mai, noe som er omtrent det samme som i april, ifølge informasjon fra Energy Ministrys statistikkbyrå. Produksjonskvoten var på 10,95 millioner fat.

Den 22. juni skal det holdes nytt Opec-møte i Østerrike- På forhånd har Russland og Saudi-Arabia signalisert at de kan begynne å øke produksjonen i årets andre halvdel, på grunn av prisoppgangen.

Danske Bank-analytiker Anders Torgrim Holte sier til E24 at oljemarkedet nå preges av høye nivåer.

– Oljemarkedet er nå snudd på hodet. Russland dømmer det dit hen at oljemarkedet er nå stramt, at de ser ikke helt verdien i et like tett samarbeidet med Opec lenger, sier Holte.

Les også

Opec vurderer oljeproduksjon på 2016-nivå

Fortsatt naturlig med samarbeid

Forholdet mellom Saudi Arabia og Russland har tidligere blitt omtalt som «the new oil bromance». Analytikeren mener det fortsatt vil være naturlig med et samarbeid mellom Russland og Opec-landene.

– Vi kommer nok ikke å se til at Russland går ut av samarbeidet. De kommer nok fortsette til å si at de ønsker å ha et godt samarbeid med både Saudi Arabia og Opec.

– Saudi Arabia er først og fremt USA-alliert, men det vil også være viktig for Russland å ha innflytelse i regionen.

Spiller Russland et dobbeltspill?

– Nei, de spiller ikke dobbeltspill. Russland er Russland, så kan man tolke det deretter, sier Holte.

– Overraskende at de har klart å holde samarbeidet

Makro- og energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Nordea-analytiker Thina Saltvedt sier til E24 at det ikke er noe overraskelse historisk sett.

– Ved tidligere samarbeid har Russland «jukset» også. Det er ikke noe overraskelse historisk sett. Det er vel mer overraskende at de har klart å holde samarbeidet og kvotene så bra som de har gjort. Det sier nok mer om den pressede situasjonen, sier Saltvedt.

Anders Holte sier insentivene til juks nå øker med prisen.

– Vi er på veldig høye nivåer, og lagrene faller over hele verden. Opecs ledige kapasitet er nede på historisk bunnivå i forhold til etterspørsel, så situasjonen har snudd på hodet, sier han.

– Jo høyere oljeprisen blir, jo høyere blir incentivene til å jukse. Når Russland nå jukser litt, så kan det være at mulighetene øker for at noen andre land også jukser litt.

Les også

Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

Les også

– Et veldig politisk press

Les også

– Dette mønsteret har vi ikke sett på lenge

Publisert:

Her kan du lese mer om