Russisk flytende atomkraftverk på vei mot Norskehavet

Det flytende russiske atomkraftverket Akademik Lomonosov har lagt fra kai i St. Petersburg. Kraftverket skal fraktes forbi norskekysten og videre til Murmansk.

HAR LAGT FRA KAI: Etter å ha fått atombrensel om bord i Murmansk, skal kraftverket Akademik Lomonosov fraktes gjennom sårbare arktiske områder langs nordkysten av Sibir. Arkivfoto.
Publisert:

I Murmansk vil atombrensel bli tatt om bord, før ferden går videre til nordøstkysten av Sibir. Her skal atomkraftverket levere strøm til en havneby og flere oljerigger.

Norske myndigheter var i fjor sterkt kritiske til de russiske planene om å slepe atomkraftverket forbi norskekysten. Etter samtaler mellom norske og russiske myndigheter ble det enighet om at det ikke skulle tas atombrensel om bord på kraftverket før det var framme i Murmansk.

Sårbare områder

Nyhetsbyrået AP meldte lørdag at fartøyet hadde forlatt verftet hvor det er blitt bygget i St. Petersburg og at det skal slepes gjennom Østersjøen på vei mot norskekysten.

Tidligere har Aftenposten skrevet at norske myndigheter har fått forsikringer om at kraftverket ikke skal slepes, men fraktes med tungløftefartøy.

Etter å ha fått atombrensel om bord i Murmansk, skal kraftverket fraktes gjennom sårbare arktiske områder. Miljøbevegelsen er kritisk til prosjektet, og Greenpeace har kalt Akademik Lomonosov «et flytende Tsjernobyl».

– Bekymret for ulykker

Bellona er urolig for hva som kan skje på vei fra Murmansk til Pevek helt øst i den arktiske delen av Russland.

– Vi er bekymret for at det kan skje ulykker med atomreaktoren i disse værharde områdene hvor det vil være vanskelig å yte teknisk bistand hvis en ulykke skulle skje, sier Bellonas daglige leder Nils Bøhmer.

Han peker på at Akademik Lomonosov skal slepes gjennom områder som er svært sårbare for forurensing, og hvor det vil være umulig å rydde opp etter eventuell radioaktiv forurensing.

Les også

Omstridt russisk gassrør gir dansk hodepine

Les også

Russland og Norge fant mest olje i verden i tredje kvartal

Les også

Opec og Russland enige om å fortsette kuttene

Publisert:

Her kan du lese mer om