Kraftprisfallet fortsetter på milde varsler

Fortsatt milde og våte værvarsler gir prisfall på kraftkontraktene mandag.

GIR PRISFALL: Det milde vært gjør at kraften blir billigere.
Publisert: Publisert:

April-kontrakten ble sist handlet til 27,75 EUR/MWh, ned 1,18 euro, på Nasdaq OMX mandag, mens Q2 12-kontrakten falt 1,05 euro til 28,70 EUR/MWh. Den lille prisoppgangen som kom i slutten av forrige uke er dermed reversert, og Q2-kontrakten nærmer seg igjen bunnrekorden på 28,35 EUR/MWh fra 14. mars.

- Jeg er litt overrasket over at markedet faller så mye i front. Så varme og våte synes jeg ikke varslene er. Et prisfall på 0,3-0,4 euro hadde vært mer fair, for tendensen med våte og milde varsler og den gode fyllingsgraden er inntakt, sier krafthandler Poul-Erik Ivraeus i Energi Midt Handel i Danmark til Montel.

- Jeg synes dagens reaksjon i markedet var litt stor, noe som kanskje skyldes at volumet er litt lite. Da skal det mindre til for å flytte markedet. Men varslene er bearish, sier en norsk analytiker til Montel.

Varslene viser at det skal komme 6,1-7,6 TWh med nedbør over Norden de neste ti dagene, godt over normalen på 3,8 TWh. Temperaturene skal i snitt ligge mellom 2,7-4,5 grader, mens normalen er på 1,6 grader for perioden, ifølge SMHI.

Det hydrologiske overskuddet i Norden ventes å øke med én TWh til seks TWh, ifølge Sweco.

- Vi har ikke noen stor tro på at det vil bli en voldsom skrell i spotprisene gjennom snøsmeltingen, fordi størstedelen av overskuddet i snømagasinene ligger på Vestlandet [med god reservoarkapasitet]. Vi kan se lave områdepriser på Vestlandet og i Midt-Norge i perioder, men vi tror man klarer å kontrollere systemprisen, sier analytikeren.

Tirsdagens systempris ble 28,53 EUR/MWh, ned 0,83 euro, og omtrent der markedet hadde ventet den.

Lenger ute på kurven endte 2013-kontrakten på 40,51 EUR/MWh, ned 19 cent.

- Oljeprisen steg kraftig på fredag, og kull- og gassprisene styrker seg også, så det er ingen grunn til at prisene i den lange enden av kurven skal ned, sier analytikeren.

Publisert: