Svakere enn ventet fra Equinor i tredje kvartal

Equinor leverer svakere tall i årets tredje kvartal enn på samme tid i fjor, drevet av svakere priser. Selskapets justerte driftsresultat faller med 46 prosent*, og bunnlinjen er i minus for første gang siden 2017.

FERSKE TALL: Torsdag kommer oljegiganten Equinor med ferske tall. Bildet er fra da konsernsjef Eldar Sætre i forrige måned tok med statsminister Erna Solberg på båttur utenfor New York, hvor selskapet skal bygge ut vindkraftprosjektet Empire Wind til rundt 25 milliarder kroner.
Publisert:

* en tidligere versjon av saken oppga feil prosenttall

Oljegigantens justerte resultat før skatt (adjusted ebit) er på 2,59 milliarder dollar i kvartalet, som er selskapets svakeste justerte resultat på to år. På samme tid i fjor var det justerte resultatet før skatt på 4,84 milliarder dollar.

På forhånd hadde et snitt av 23 analytikere ventet et justert resultat på 2,69 milliarder dollar, ifølge tall Equinor selv har hentet inn.

Det justerte tallet gir ofte et annet bilde enn bunnlinjen, men analytikerne og selskapet mener tallet gir en bedre illustrasjon av situasjonen i Equinor. Selskapet justerer bort engangseffekter og «støy» for å gi et mer korrekt bilde av den underliggende driften.

Equinors resultat etter skatt – eller bunnlinjen – var derimot på minus 1,1 milliarder dollar, det første negative resultatet siden tredje kvartal 2017. Det var på forhånd ventet et resultat etter skatt på 870 millioner dollar, ifølge TDN Direkt. I fjorårets tredje kvartal var resultatet på 1,67 milliarder dollar.

Tallene påvirkes av nedskrivninger av verdier særlig i USA. Equinor skrev ned verdier for 2,79 milliarder dollar i kvartalet, og av dette var 2,24 milliarder dollar knyttet til ukonvensjonell oljeproduksjon på land i USA, som følge av «mer forsiktige prisforutsetninger».

Oppnådde lavere priser

Selskapet fikk 5,19 dollar per million britiske varmeenheter (MMBtu)* for gassen sin i Europa i tredje kvartal, et fall på 26 prosent fra samme tid i fjor. Selskapet fikk 23 prosent mindre for USA-gassen sin i kvartalet. Equinor fikk i snitt 52,5 dollar fatet for oljen sin i tredje kvartal, 22 prosent mindre enn i tredje kvartal i fjor.

(*Dette avsnittet er endret: tidligere ble det oppgitt tall for de første ni månedene av 2019.)

– Vi opprettholder sterk kostnads- og kapitaldisiplin, men resultatene våre er preget av lavere råvarepriser i kvartalet. I tillegg har vi besluttet å bruke vår fleksibilitet til å utsette gassproduksjon til perioder med høyere forventede priser, sier konsernsjef Eldar Sætre i en melding.

– Vi har en solid balanse og utsikter til lønnsom vekst, og derfor styrket vi i kvartalet kapitaldistribusjonen til våre aksjonærer og gjennomfører første fase av et tilbakekjøpsprogram på 5 milliarder dollar, sier Sætre.

Omsetningen i tredje kvartal var på 14,7 milliarder dollar. På forhånd var det ventet 16,39 milliarder dollar. For ett år siden var omsetningen på 18,99 milliarder dollar.

Også i andre kvartal falt Equinors tall fra året før, og selskapet skuffet også da forventningene.

Les også

Venter lavere produksjon og resultat fra Equinor

Sverdrup vil bidra mye

Equinors produksjon falt med åtte prosent fra i fjor 1,91 millioner fat per dag i årets tredje kvartal. Produksjonen var på forhånd ventet på 1,96 millioner fat per dag, ifølge Equinors egne konsensustall.

Men produksjonen kommer til å ta seg opp mot slutten av året. På starten av fjerde kvartal kunne Equinor markere en solid triumf da gigantfeltet Johan Sverdrup startet produksjonen, tidlig i oktober.

– Johan Sverdrup har allerede oppnådd en dagsproduksjon på over 200.000 fat, sier Sætre.

Han venter at dette vil stige til «godt over 300.000 fat per dag innen utgangen av året. Feltet skal nå platåproduksjon på 440.000 fat per dag i løpet av sommeren 2020.

Kjempefeltet er ventet å gi betydelige bidrag til både produksjonen og kontantstrømmen i selskaper som Equinor, Lundin og Aker BP i tiden fremover, men dette vil første vise seg i tallene for fjerde kvartal.

Equinor har også begynt å tilbakeføre noe av pengene sine til aksjonærene, ved å lansere et tilbakekjøpsprogram for aksjer på opptil 45 milliarder kroner.

I andre kvartal kuttet Equinor anslagene på investeringene sine i år fra 11 milliarder dollar til 10 milliarder dollar.

Les også

Den første oljen fra Sverdrup er i land på Mongstad

Slik gikk det med virksomhetene

Selskapet har delt virksomheten sin inn i tre segmenter, som er olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, den internasjonal olje- og gassvirksomheten og markedsenheten som blant annet driver med energihandel, raffinerier og havvind.

Equinors norske virksomhet leverte et justert resultat på 1,74 milliarder dollar i fjerde kvartal, mens analytikernes forventning var på 1,97 milliarder dollar. Tilsvarende tall året før var 3,39 milliarder dollar.

Den internasjonale virksomheten leverte et justert resultat på 435 millioner dollar, fra 994 millioner dollar ett år før, og var på forhånd ventet å levere et justert resultat på 490 millioner dollar.

Selskapets markedsenhet fikk et justert resultat på 448 millioner dollar i fjerde kvartal, fra 481 millioner dollar i samme kvartal året før, mens enheten på forhånd var ventet å levere et justert resultat på 268 millioner dollar.

Selskapet varsler utbytte på 0,26 dollar per aksje for andre kvartal, det samme som kvartalet før

Les også

Equinor leverer milliardplan for flytende havvind

Løfterik havvind

– De siste månedene har vært et veiskille for havvindvirksomheten vår, sier Sætre.

Equinor og SSE leverte vinnerbudet på Doggerbank-prosjektet i Storbritannia som består av tre delprosjekter på 1.200 megawatt hver, noe som blir den største havvindparken i verden.

– I tillegg vant vi muligheten til å bygge Empire Wind utenfor New York, leverte utbyggingsplaner for Hywind Tampen, og realiserte betydelige verdier gjennom nedsalg i havvindparken Arkona utenfor Tyskland, sier Sætre.

Les også

Johan Sverdrup kan bli den siste store norske «oljekjempen»: – Vi gjør alt for at den ikke skal bli det

Publisert: