Regjeringen melder inn nye klimamål: Vil kutte 55 prosent utslipp

I forkant av klimatoppmøtet i Egypt melder Norge inn forsterkede klimamål. Nå skal det kuttes 55 prosent klimagassutslipp innen 2030, i stedet for 50.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge må gjøre mer for å begrense klimagassutslippene. På søndag reiser han til Egypt for å delta på FNs klimatoppmøte.
Publisert:

– Klimaendringene tar ingen pauser. Det har vi fått påminninger om de siste månedene, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under en pressekonferanse i Klima- og miljødepartementet torsdag.

Sammen med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), presenterer han Norges nye forsterkede mål:

Norge skal kutte klimagassutslippene med 55 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2030.

– Norge må gjøre mer, sier Støre.

Klimatoppmøtet går av stabelen i Egypt fra og med søndag, og vil vare i to uker. Der skal 192 land møtes for å bli enige om hvordan de skal begrense global oppvarming.

Fra 50 til 55 prosent

Etter Parisavtalen skal alle land melde inn nye eller oppdaterte utslippsmål hvert femte år til FN.

Norges klimamål har hittil vært å redusere utslippene med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå.

Nå fastslås det altså at utslippene skal kuttes med 55 prosent.

Støre understreker at klimaendringene rammer de fattigste landene, og at Norge har teknologien, erfaringen og kunnskapen til å bidra med mer.

– Det er viktig nå å ikke miste motet og ikke gi opp. Vi mener det er viktig å dra til Egypt og fortsette, sier Støre.

Han ramser opp grønt industriløft, havvindsatsingen, karbonfangst- og lagring, batterisatsing og hydrogen som områder hvor Norge jobber hardt for å bidra til å redusere klimagassutslipp.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterte nyheten om klimamålet sammen med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Alle sektorer skal med

Målet skal gjelde alle sektorer og alle klimagasser, opplyser klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

– Vi skal gå fra fossilt til fornybart i alle sektorer, sier Eide på pressekonferansen.

Han håper at målsettingen sender et tydelig signal i forkant av toppmøtet.

– Vi skaper hverandres økonomi. Norge har en åpen økonomi og mye av det vi driver med er å eksportere, særlig til europeiske aktører. De krever stadig mer lavutslipp, og store deler av næringslivet ønsker tydeligere krav, sier Eide.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) tror klimatoppmøtet i Egypt særlig vil handle om utfordringene Afrika står ovenfor, ettersom kontinentet rammes hardt av klimaendringene.

– Norge skal bidra, sier hun, og trekker frem at Norge blant annet vil doble klimafinansieringen innen 2026.

Les også

Norge henger etter egne klimamål: – Dritt lei

Publisert: