OMV leverer plan for gassfelt: Skal bruke ni milliarder
Onsdag leverer OMV og partnerne utbyggingsplan for Berling-feltet, tidligere Iris-Hades. Prosjektet til 9,1 milliarder skal bidra med ny gass fra 2028.
Det opplyser Olje- og energidepartementet i en melding onsdag morgen.
De siste ukene har olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mottatt en rekke utbyggingsplaner, inkludert Yggdrasil til 115 milliarder, Valhall PWP-Fenris til 50 milliarder og Irpa-feltet til 15 milliarder.
Onsdag får Aasland overrakt utbyggingsplanen for Berling-feltet, som drives av OMV med Equinor og DNO som partnere.
– Berling-utbyggingen er et viktig og stort industrielt prosjekt for landet, sier Aasland.
Equinors julegave til Hammerfest: Skal bruke 13 mrd. på Snøhvit
Investerer ni milliarder
Berling-utbyggingen het tidligere Iris-Hades, og skal koste 9,1 milliarder kroner og skal etter planen startes opp i 2028.
Funnet består av gass og kondensater og ligger i Norskehavet. Det skal bygges ut med en havbunnsramme som skal kobles opp mot Åsgard B-plattformen.
Partnerne venter å kunne hente ut om lag 45 millioner fat oljeekvivalenter fra feltet, det meste i form av gass.
– Ressursene i undergrunnen er verdt om lag 68 milliarder med dagens olje- og gasspriser. Utbygginger som Berling gir store verdier til fellesskapet, arbeidsplasser i Norge og energi til våre allierte i Europa. Samtidig utnyttes eksisterende infrastruktur, sier Aasland.
Dette er andre dag på rad at statsråden mottar en utbyggingsplan. Tirsdag var Aasland i Hammerfest, og mottok Equinor og partnernes planer om investeringer på 13 milliarder for å øke gasseksporten og elektrifisere LNG-anlegget på Melkøya.
På fredag mottok Aasland hele ti utbyggingsplaner fra Aker BP og partnerne.
Oljeministeren om olje- og gassbonanza: – Trenger ikke flere julegaver
4.200 årsverk
Ifølge regjeringen vil Berling-utbyggingen gi om lag 4.200 årsverk gjennom utbygging og driftsfasen.
OMV anslår at rundt 71 prosent av utbyggingskostnadene vil tilfalle norske leverandører.
– Berling vil bidra med betydelige nasjonale ringvirkninger, og de utvinnbare gass- og kondensatvolumene vil opprettholde Norges posisjon som en viktig gassleverandør til Europa, sier administrerende direktør Knut Mauseth i OMV Norge.
Berling-feltet ble påvist i 2018. OMV og partnerne har planer om å bore tre brønner på feltet.
Brønnstrømmen vil bli prosessert på Åsgard B. Rikgassen skal sendes gjennom Åsgard Transport System til Kårstø på land og videre til kunder i Europa.
OMV er operatør og eier 30 prosent av Berling-feltet, mens Equinor eier 40 prosent og DNO 30 prosent (gitt at DNOs kjøp av Sval Energis andel på 10 prosent i feltet blir godkjent).
Equinors julegave til Hammerfest: Skal bruke 13 mrd. på Snøhvit
Har utsatt flere prosjekter
Den siste tiden har oljeselskaper i Norge levert inn planer for en rekke olje- og gassprosjekter, hvor Aker BPs plan for Yggdrasil (tidligere Noaka) til 115 milliarder kroner er den største.
En rekke av disse prosjektene blir avgjort av regjeringen og ikke lagt frem for Stortinget. Prosjektene må normalt utgjøre investeringer på over 20 milliarder kroner for at Stortinget skal få dem på bordet.
Noen prosjekter har den siste tiden blitt utsatt, blant annet på grunn av økte kostnader.
DNO og Vår Energi har droppet å levere utbyggingsplan for Brasse-utbyggingen nå. DNO viser til regjeringens endringer i de midlertidige skattereglene fra 2020 og til kostnadsinflasjon i bransjen.
Da Aker BP leverte ti utbyggingsplaner før helgen, var Shrek i Norskehavet et av prosjektene partnerne ikke gikk videre med. Også her var kostnadene en viktig årsak.
Tidligere har Equinor også utsatt Wisting-feltet i Barentshavet til frem mot 2026, og vist til kostnadsinflasjon. Utbyggingskostnaden hadde da kommet opp i 104 milliarder kroner, fra tidligere 60–75 milliarder, ifølge selskapet.
Aker BP med prosjektbonanza på sokkelen
Wisting-avgjørelse utsettes: – Beslutningen er krevende
I en tidligere publisert utgave av denne saken sto det at Sval var inne på eiersiden av Berling. Feilen ble rettet klokken 09.02, 21. desember.