Kraftgiganten Lyse dropper milliardinvestering etter skattegrep fra regjeringen

Kraftselskapet Lyse skrinlegger investeringer på inntil fem milliarder kroner i oppgradering av vannkraftverk etter regjeringens forslag om økte skatter.

SKRINLEGGER: For en måned siden varslet administrerende direktør Eimund Nygaard i Lyse milliardinvesteringer i oppgradering av vannkraftverkene i Røldal-Suldal. Etter regjeringens skatteøkninger vil han legge investeringene i skuffen.
Publisert:

Det opplyser selskapet til E24 torsdag.

Det var så sent som i august at Rogalands-baserte Lyse varslet at selskapet skulle investere fire til fem milliarder kroner i vannkraftverkene i Røldal-Suldal.

– Prosjektet blir lagt bort. Med de nye skattereglene så er det rett og slett ikke lønnsomt, sier Lyses administrerende direktør Eimund Nygaard til E24.

Onsdag varslet regjeringen en rekke skattegrep mot produsenter av vannkraft, inkludert økt grunnrenteskatt og en ekstraskatt på den andelen av kraftprisen som er over 70 øre kilowattimen.

Les på E24+

Derfor stuper lakseaksjene

Les på E24+

Lakseaksjeraset bærer all mulig preg av å være overdrevet

– Sjokk

Han forteller at om gårsdagens skattepakke blir vedtatt, så er det null håp for å gjennomføre opprustningen av anlegget.

– Det er trist, men det var en enkel beslutning når det ikke er lønnsomt. Vi så for oss at anlegget skulle produsere mer energi, og at man skulle kunne doble effekten. NVE har sagt at vi trenger mer effekt i Norge, sier Nygaard.

Selv om han hadde forventet at det skulle komme en ekstra beskatning på gårsdagens pressekonferanse, hadde han ikke trodd det skulle være så stort omfang som det regjeringen la frem.

– Jeg hadde forventet at det kom noe, men det var langt verre enn det jeg trodde. Jeg tror ikke det at vi skrinlegger dette kommer som en bombe på regjeringen. Dette må de ha visst. Men jeg var sjokkert, sier han.

Det er en enorm sentralisering. Jeg reagerer når statsministeren sier midlene skal gå til fellesskapet. Kommuner er like mye felleskap som stat.

Ting tyder på at flere energiselskaper ser hardt på planlagte investeringer nå. Agder Energi sier til EnergiWatch at de vil bygge mindre i tiden som kommer.

DROPPES: Dette er området i Røldal-Suldal Lyse skulle ruste opp i.

Varslet store investeringer

Investeringene i Røldal-Suldal var ment å doble kapasiteten i anleggene til 600 megawatt. Dette skulle også bidra til å øke den årlige produksjonen med mellom 0,2 terawattimer (TWh) og 0,25 terawattimer, opplyste selskapet.

Dette var blitt mulig etter et gunstig skattegrep. Overgangen til kontantstrømsskatt i 2021 og en periode med høye strømpriser det siste året har ført til at mange kraftselskaper har tørket støv av gamle prosjekter.

– Dette prosjektet er et bevis på det, sa Lyse-sjefen i august.

Noe som gjorde investeringen ekstra viktig var at den skulle øke effekten i vannkraftverkene. Litt forenklet kan man si at kraftverket da vil kunne drive langt flere panelovner og lyspærer enn tidligere.

Dette er særlig viktig fordi Norge om få år kan oppleve å mangle effekt i de kaldeste timene i året. Det advarte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nylig i en rapport.

Kraftverkene Røldal-Suldal ble bygget på 1960-tallet av Norsk Hydro. I fjor opprettet Norsk Hydro og Lyse et felles selskap som skulle eie alle kraftverkene deres på Sørvestlandet, Lyse Kraft DA.

Les også

Lyse ruster opp vannkraft: Vil investere inntil fem milliarder

Les også

Tror Norges kraftsystem vil stange i taket: – Kan få perioder med veldig høye priser

Les også

Hydro og Lyse lager felles vannkraftselskap

Publisert: