Oljå med millionbidrag til Ukraina

Ikke bare trekker oljeselskapene seg ut av Russland. De bidrar også aktivt i det humanitære arbeidet i Ukraina

Flyktningstrømmen fra Ukraina har nådd en million. Nå bidrar også olje- og gasselskapene med flere millioner til hjelpearbeidet.
Publisert:

Den russiske angrepskrigen i Ukraina har ført til at store internasjonale bedrifter flykter fra verdens største land.

Equinor, Apple, Microsoft, Hydro, Shell og også det norske oljefondet. Alle har bestemt seg for å trekke seg ut, stoppe prosjekter eller stoppe handelen i Russland.

Tv-bildene fra Ukraina, Polen og andre land viser den fortvilte situasjonen de nå en million ukrainske flyktningene nå befinner seg i.

Regjeringen har satt av to milliarder kroner til humanitær støtte i Ukraina.

Nå følger mange bedrifter etter. Stavanger Aftenblad/E24 har tatt kontakt med de store olje- og gassprodusentene på norsk sokkel.

Hva skal de bidra med i hjelpearbeidet i Ukraina?

Equinor:

– Vi donerer 5 millioner kroner til Røde Kors og 5 millioner kroner til Unicef, skriver pressetalsmann Ola Morten Aanestad i en sms til Aftenbladet torsdag.

Natt til mandag denne uken ble det klart at olje- og gassgiganten har bestemt at de skal trekke seg ut av Russland etter 30 års tilstedeværelse.

Det er også ventet at Equinor vil tape penger fordi de trekker seg ut.

– Det var umulig å fortsette, fortalte Aanestad da.

Les også

Kraftig fall for Oljefondets russiske aksjer

Ola Morten Aanestad forteller at Equinor bidrar med 10 millioner kroner.

Vår Energi:

– Vi gir 1 million kroner til Røde Kors sitt arbeid i Ukraina.

Det skriver Vår Energis kommunikasjonssjef, Andreas Wulff til Aftenbladet.

I en pressemelding skriver selskapets toppsjef, Torger Rød at de pågående fiendtlighetene gjør dem urolige.

– Vi er dypt bekymret over utviklingen i Ukraina og vil uttrykke vår dyptfølte støtte til det ukrainske folket og alle som er berørt av krisen, skriver han.

TotalEnergies:

– Vi fordømmer den russiske militære aggresjonen i Ukraina. Vi er beredt til å gjøre drivstoff tilgjengelig for ukrainske myndigheter og hjelpe ukrainske flyktninger i Europa.

Det skriver selskapets norske pressetalsperson, Henning Eide torsdag. Tirsdag gjorde selskapet det klart at de støtter de europeiske sanksjonene mot Russland og at de ikke kommer til å finansiere nye prosjekt i landet.

Shell:

Denne uken gjorde også oljegiganten Shell det klart at de kommer til å trekke seg ut av sine samarbeid med det statseide russiske selskapet Gazprom.

Shell var involvert i utbyggingen av gassrørledningen Nord Stream 2 mellom Russland og Tyskland. Byggingen er allerede stoppet.

Shell Norge har per nå ikke donert penger til arbeidet i Ukraina, men:

– Umiddelbart ga Shell-gruppen 3 millioner dollar for å hjelpe Ukraina, sier kommunikasjonsdirektør i Shell Norge, Jan Soppeland.

– Samtidig jobbes det med å etablere et donasjonssystem der ansatte i hele verden – også i Norske Shell – kan gi penger, hvor Shell vil svare med et tilsvarende beløp, sier han videre.

Les på E24+

Slik finansierer Ukraina kampen mot Russland

Også ConocoPhillips, som operer Ekofisk kommer til å bidra.

ConocoPhillips:

Den amerikanske oljestorheten som i Norge drifter det historiske Ekofisk-feltet har ikke bestemt seg hvordan de skal bistå i det krigsherjede landet.

– Hvilken organisasjon og beløp vi donerer er foreløpig ikke avklart, sier selskapets kommunikasjonssjef i Norge, Elisabeth Fiveland.

– Vi planlegger å bidra til det viktige arbeidet en rekke hjelpeorganisasjoner nå gjør for flyktninger og barn etter invasjonen i Ukraina, sier hun videre.

Lundin:

I desember ble det klart at Aker BP kjøpte olje- og gassvirksomheten til sin svenske konkurrent, Lundin. Avtalen var verdt 125 millioner kroner.

Selskapet blir derfor den nest største aktøren på norsk sokkel, etter Equinor.

Aftenbladet kjenner til at også Lundin kommer til å bidra til hjelpearbeidet i Ukraina. Likevel ønsker ikke selskapet å gå ut med et konkret beløp riktig enda.

Publisert: