Russland skrur av gassen: Finland sikrer seg LNG-terminal

Samtidig som Russland skrur av gassen til Finland har finnene sikret seg en importterminal for flytende naturgass. – Vil gjøre det mulig for oss å bryte oss løs fra russisk gass, sier finsk statsråd.

LNG-mottaksskipet Exemplar er 291 meter langt og 43 meter bredt og har en lagringskapasitet på 150.900 kubikkmeter. Nå skal finske Gasgrid Finland leie skipet i ti år, til en kostnad på 4,5 milliarder kroner.
Publisert:

Gasgrid Finland ble i 2020 skilt ut av gassleverandøren Gasum, og driver det finske gasstransportsystemet.

Nå har selskapet inngått avtale med Excelerate Energy, Inc. om å lease skipet Exemplar, som skal fungere som en flytende terminal for supernedkjølt flytende naturgass (LNG).

Slike skip kan ta mot LNG fra verdensmarkedet og konvertere den til naturgass igjen, og kalles for FSRU-er (floating storage and regasification units). Disse kan normalt tas i bruk langt raskere enn en permanent gassterminal, som krever en del tid å planlegge og bygge.

Leieavtalen er på ti år, og den totale kostnaden er anslått til 460 millioner euro (4,7 milliarder kroner).

«Prosjektet vil gjøre Finland og Estland i stand til å bli uavhengige av russisk rørgass», skriver Gasgrid Finland i en melding.

Skipet Exemplar er 291 meter langt og 43 meter bredt, og har en lagringskapasitet på 150.900 kubikkmeter. Det tilsvarer ifølge Gasgrid 68.000 tonn LNG, eller en energimengde på en drøy terawattime (TWh). Skipet har tidligere ligget i argentiske Bahia Blanca og levert LNG til vintersesongen.

– Vi har tatt en rekke grep for å øke forsyningssikkerheten, inkludert leveransene av naturgass. LNG-terminalen vil gjøre det mulig for oss å bryte oss løs fra russisk gass, sier Finlands finansminister Annika Saarikko ifølge en melding.

Les også

Golar LNG bygger om skip, skal bli gassimportterminal på Sardinia

Russland stanser gassen

Nyheten kommer samme dag som Gasum melder at russiske Gazprom vil skru av sine gassleveranser til Finland fra lørdag morgen. Naturgas står for om lag fem prosent av Finlands energiforbruk.

Gasum sier at selskapet inntil videre vil skaffe sine kunder gass via røret Balticconnector, som kobler Finland til Estland. Dette røret har vært i drift siden 2020.

– Det er svært beklagelig at leveransene av naturgass under forsyningskontrakten vår nå blir stanset, sier Gasum-sjef Mika Wiljanen i en melding.

Gasgrid Finland sier at LNG-mottaksskipet skal ligge sør i Finland og få LNG-forsyninger to til tre ganger i måneden. Prosjektet omtales som «absolutt nødvendig og derfor ekstremt presserende».

– Vi er svært glade over at vi kunne inngå denne avtalen på så kort varsel, sier konsernsjef Olli Sipilä i Gasgrid Finland ifølge meldingen.

– Det å lease en flytende LNG-terminal er ekstremt viktig for forsyningssikkerheten, siden den sikrer leveranser i tilfelle forstyrrelser i både Finland og Estland, sier Sipilä.

– Alt er snudd opp-ned

Karen Sund i Sund Energy har lenge gitt råd til europeiske land om gass. Hun peker på at Finland har muligheter til å erstatte deler av de russiske volumene via gassrøret til Estland, som igjen er koblet til Latvia og Litauen.

– Så det er ikke noen umiddelbar krise, sier Sund til E24.

Hun tror at det kan komme flere LNG-importterminaler av samme type (FSRU-er) i Europa fremover.

– Det er mye raskere å skaffe seg en slik flytende importterminal enn å bygge gassrør. Det kan skje på mellom og 6 og 18 måneder, som er mye kortere tid enn det tar å bygge et stort, permanent anlegg. Du får også tilgang på et lager, som mange land ikke har i dag, sier Sund.

Hun mener at vinterens energikrise har endret synet på gass, også blant de store oljeselskapene.

– Alt er snudd opp-ned i gassmarkedet. Nå er det mye høyere verdi på gass enn på olje. De gamle sannhetene er snudd helt på hodet, og nå prøver også norske aktører å få ut mest mulig gass fra feltene sin, mens de frem til nå alltid har vært mest opptatt av å få ut mest mulig olje, fordi den har hatt høyest verdi, sier Sund.

Les også

Global gasshandel øker kraftig

Tyskland leier norske LNG-terminaler

Det har vært store endringer i det globale gassmarkedet de siste årene, med stadig økende handel med supernedkjølt flytende naturgass (LNG) som kan fraktes med skip overalt i verden.

De siste årene har en rekke land kjøpt eller inngått leieavtaler om LNG-importterminaler, også i Europa hvor det tidligst var mest vanlig å bruke gass fraktet med rør fra Norge eller Russland.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har EU lagt en plan om å redusere behovet for russisk gass. Russland har også skrudd av gassen til Polen og Bulgaria, og fra lørdag også Finland.

Tyskland skal etter planen leie inn fire flytende LNG-terminaler i ti år, for å sikre rask tilgang på LNG-import som kan erstatte russisk gass. To av disse skal leveres av det norske rederiet Höegh LNG. På sikt skal tyskerne også bygge permanente LNG-anlegg.

Flere av Finlands naboer rundt Østersjøen har LNG-mottaksskip. Litauen har leid FSRU-en Independence fra norske Höegh LNG siden 2014, og selskapet Klaipedos Nafta vurderer å utløse en opsjon og kjøpe den.

Polen tok i 2017 i bruk sin LNG-terminal i Świnoujście, og skal ha planer om en terminal i Gdansk. I år vil også landet få tilgang på norsk rørgass gjennom Baltic Pipe, som er koblet til norske Europipe II via Danmark.

Denne uken inngikk italienske Snam en avtale med Golar LNG til 2,6 milliarder kroner om kjøp av skipet Golar Arctic, som skal bygges om fra LNG-frakteskip til flytende LNG-importterminal. Skipet skal ligge på Sardinia.

Les også

Danmark og Polen koblet seg til norsk gassrør

Skal være klart neste vinter

Skipet Exemplar skal etter planen være klart til bruk fra neste vinter, og det skal bygges infrastruktur sør i Finland.

– Skipet vil spille en sentral rolle i å sikre gassleveranser til Finlands industri, sier Finlands næringsminister Mika Lintilä.

Den finske staten skal avgjøre nøyaktig hvor skipet skal ligge i løpet av mai. Gasgrid Finland skal komme med en nærmere tidslinje for prosjektet i juni.

Les også

Fra Norge til Danmark, Polen, Baltikum og Finland: Her kommer de nye gassrørene

Les også

Norske spesialskip skal erstatte 25 prosent av tysk gassimport fra Russland

Les også

Norske spesialskip skal berge Europa og USAs planer for Putin-fri gass

Les også

Senkes ned på havbunnen i desember: Denne rakkeren skal sikre norsk gass til Polen

Publisert: