Equinor-sjefen om oljeprisen: – Her vil det bli volatilitet
Selv om oljeprisen har steget over 30 prosent i år, har ikke Equinor endret sine oljeprisutsikter. – Vil bero veldig mye på når vi starter å reise på ferie igjen, sier konsernsjef Anders Opedal.
Oljeprisen ser ut til å ha lagt coronakrisen bak seg, og ligger nå over nivået på 66 dollar fatet ved inngangen til fjoråret.
Oljeprisen er opp over 30 prosent i år, og nordsjøoljen Brent handles torsdag til 68 dollar fatet. Oljeprisen var på sitt laveste etter coronakrisen i april i fjor, da den på ett tidspunkt var nede i under 20 dollar fatet (se figur).
De stigende prisene på olje og gass bidro til at Equinor i første kvartal leverte sine beste kvartalstall på syv år.
Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014
Selskapet fikk et justert resultat på 5,47 milliarder dollar, mer enn dobbelt så mye som i samme kvartal i fjor, da resultatet var på 2,05 milliarder dollar.
På en presentasjon torsdag sier Equinor-sjef Anders Opedal at selskapet har planlagt for noe lavere oljepriser enn dagens nivå.
– De prisforutsetningene vi legger til grunn nå ligger en del under de prisene vi ser i markedet, sier Opedal.
– Når det gjelder litt mer langsiktig så har vi ikke gjort noen endringer i vår vurdering. Vi ser at markedet utvikler seg i tråd med forventning, kanskje litt raskere i første kvartal enn det vi hadde forventet, sier han.
– Her vil det bli volatilitet
I forbindelse med forrige kvartalsrapport sa Equinor at selskapet venter at oljeprisen skal ligge på 65 dollar fatet i 2025 og stige frem mot 2030. Så venter selskapet at oljeprisen avtar gradvis til rundt 64 dollar fatet i 2040.
– I 2025 forventer vi fortsatt en oljepris rundt 65 dollar fatet, som er på det nivået vi har i dag, sier Opedal.
– Men det er klart, her vil det bli volatilitet. Vi ser at det er mye olje bak ventilene som kan åpnes hos Opec+, og så er det usikkerhet rundt hvor raskt behovet vil øke igjen. Det vil nok bero veldig mye på når vi starter å reise på ferie igjen og bruker fly. Så her er det usikkerhet, sier Equinor-sjefen.
Equinor mener selv at tallene for første kvartal ble løftet av høyere priser, men også av at selskapet har kuttet kostnadene mye og er forsiktig i pengebruken. Analytikerne likte det de så i dagens kvartalsrapport.
– Tallene er sterke, og faktisk enda sterkere enn det analytikerne hadde trodd. Det er blant annet et bedre resultat internasjonalt. Det er utvilsomt en bra rapport, sier analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie til E24.
Equinor rapporterer fornybartall for første gang: – Bekreftet vår evne til å skape verdi
Fikk 57,3 dollar fatet for oljen
Equinor oppnår ofte noe lavere priser på oljen sin enn markedsprisen. Dette kan for eksempel være knyttet til kvaliteten på oljen eller at salgene er avtalt på et tidspunkt med lavere priser i markedet.
Selskapet fikk i snitt 57,3 dollar per fat for den norske oljen som ble solgt i første kvartal, mens det fikk 58,6 dollar per fat for oljesalget internasjonalt.
USA er nå brutt ut som eget rapporteringssegment, og selskapet fikk 50,5 dollar fatet for USA-oljen sin.
Analytikerne hadde på forhånd ventet at Equinor ville få en pris på 56,8 dollar fatet for sin norske olje, 57,4 dollar for oljen internasjonalt og 50,3 dollar for den amerikanske oljen det solgte.
På samme tid i fjor oppnådde Equinor en oljepris på 44,7 dollar fatet for den norske oljen og 43,6 dollar fatet for oljesalget internasjonalt.
Aker BP-sjefen urolig for prosjekt-rush på sokkelen: – Jeg har en liten oppfordring om edruelighet
Fikk mer for gassen
Også gassprisene har gått kraftig opp det siste året.
I første kvartal fikk Equinor i snitt 6,65 dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu) for sin europeiske gass, opp fra 4,06 dollar i samme kvartal i fjor.
Selskapet fikk 2,17 dollar per MMBtu for sin amerikanske gass, opp fra 1,86 dollar per MMBtu på samme tid i fjor.