Klimaforslag stemt ned av Equinor-aksjonærene – WWF likevel fornøyd

– Dette er gode signal, sier WWFs Ragnhild Waagaard om regjeringens respons til klimaforslaget som miljøorganisasjonen, sammen med Greenpeace, satte frem for Equinors generalforsamling. Men forslaget fikk ikke flertall.

UNDER KLIMA-LUPEN: Equinor, ledet av konsernsjef Anders Opedal, får reaksjoner og motstand fra klimaaktivister verden over. Onsdag behandlet selskapets generalforsamling et klimaskjerpende forslag fra to av aksjonærene.
Publisert: Publisert:

Onsdag ettermiddag avholdt Equinor generalforsamling i Stavanger.

I forkant hadde miljøorganisasjonene WWF og Greenpeace satt frem et forslag om å skjerpe Equinors klimamål.

Forslaget ble stemt ned av aksjonærene, med staten ved Nærings- og fiskeridepartementet i spissen.

Men Ragnhild Waagaard, leder av klima- og energiteamet i WWF, er likevel fornøyd med utfallet.

Hun påpeker at næringsdepartementet la ved en uttalelse i protokollen fra generalforsamlingen.

Selv om regjeringen stemte mot vårt forslag som er i tråd med eierskapsmeldingen, merker vi oss de tydelige signalene som regjeringens protokolltilførsel gir, sier Waagaard.

Les også

Miljøorganisasjoner krever større klimakutt hos Equinor – styret sier nei

– Gode signal

I uttalelsen fra departementet gjengis punktene i statens eierskapsmelding (se faktaboks). Forventningene som følger av eierskapsmeldingen er kommunisert til Equinors styre og ledelse, går det videre frem.

Så står det:

«Staten forventer at styret og administrasjonen jobber aktivt med statens forventninger og fastsetter hvorvidt eller hvordan de skal bli medregnet i selskapets energiomstillingsplan og lignende rapportering.»

– Her tydeliggjør næringsdepartementet hva det betyr å følge kravene i eierskapsmeldingen og at de forventer at Equinors styre følger opp på dette, sier Waagaard.

– Dette er gode signal fra næringsdepartementet, ikke bare til Equinor, men til andre selskaper og. De ønsker å følge opp på dette videre, sier hun.

Leder Ragnhild Waagaard for klima- og energiteamet i WWF Verdens naturfond.

WWF forventer at Equinor tar både Parisavtalen og beskjeden fra hovedeieren, regjeringen, på alvor, fortsetter Waagaard. Regjeringen, gjennom NFD, eier 67 prosent av Equinor.

– Første steg er at selskapet setter mål og iverksetter tiltak for å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Det betyr at det ikke er rom for ny utbygging av olje- og gassfelt, sier hun.

– Klar melding fra staten

I forkant av generalforsamlingen sa SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes at han forventet at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ville stemme for forslaget fra miljøorganisasjonene.

Fylkesnes oppfatter uttalelsen fra nærinsgdepartementet som «en klar melding fra staten».

– Spørsmålet er nå hva som er styret i Equinor sin respons. Hvordan vil de følge dette opp? De har tidligere vist til sin plan som ble vedtatt før eierskapsmeldingen ble vedtatt – det er tydelig at dette må få konsekvenser for det arbeidet, sier Fylkesnes til E24.

– Jeg er spent på Equinor sin respons på dette, og ikke minst hva staten vil gjøre for å forsikre seg om at dette blir fulgt opp, sier han.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

WWF oppfatter at regjeringen gikk så langt den kunne uten å uttrykke mistillit til Equinor-styret.

Styrets anbefaling i forkant av generalforsamlingen var å stemme nei til klimaforslaget fra miljøorganisasjonene.

– Det er et paradoks at styret setter regjeringen i en så vanskelig situasjon, ved at styret anbefaler å stemme mot vårt forslag. Hadde regjeringen da stemt for, hadde det i praksis betydd at regjeringen ikke har tillit til styret, sier Waagaard.

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet sier staten som eier følger opp forventingene i eierdialogene med selskapene.

Tidligere i uken sa næringsministeren til E24 at regjeringen følger opp alle statlige selskaper systematisk i en såkalt eierdialog.

– Vi har ikke for vane i Norge at statens forventninger vedtas på generalforsamlinger, men jeg føler meg trygg på at styret i Equinor følger opp, sa Vestre.

Fremsatte Rosebank-motstand

Miljøaktivister fra hele verden deltok på Equinors generalforsamling onsdag.

Energiselskapets planlagte prosjekter i blant annet Storbritannia, Canada og Argentina har møtt kraftig lokal motstand.

I Storbritannia er det utbyggingen av Rosebank-feltet vest for Shetlandsøyene som har skapt engasjement.

Mens generalforsamlingen ble avholdt, demonstrerte klimaaktivister utenfor Equinors London-kontor for å få selskapet til å stanse Rosebank-utbyggingen, skriver The Independent.

Les også

«En katastrofe fra start til slutt»

På samme tid gikk den skotske klimaaktivisten Lauren MacDonald på talerstolen i Stavanger.

– Jeg er sikker på at dere er kjent med Stop Rosebank-kampanjen, sa hun til generalforsamlingen.

Hun fortsatte med å si at hun er kjent med at Equinor har «blitt advart om at vi ikke kan ha nye olje- og gassfelt hvis vi skal ha sjans til å begrense den absolutt verste klimakrisen».

– Hvis Equinor virkelig støttet målene i Paris-avtalen, som dere hevder, ville det bety å umiddelbart stanse alle nye fossile investeringer, sa MacDonald.

Publisert: