Oljeprisen: – La deg ikke lure av dagens oppgang

Analytikerne mener dagens oppgang er begrenset, og at det kan være de første tegnene på at Opec+-restriksjonene lettes.

Publisert:

Onsdag stiger prisen på et fat nordsjøolje (brent spot) mer enn én prosent, og handles i skrivende stund til 43,72 dollar.

Det etter at API-data viste at amerikanske råvarelagre uventet falt med 6,8 millioner fat forrige uke.

I en kommentar skriver DNB Markets at de globale råoljelagrene stiger, og økte med 7,2 millioner fat forrige uke. Det etter at det har vært en fallende trend siden midten av mai.

– Forrige ukes oppgang ble utløst av en økning i OECD-lagre og olje i transitt, skriver Helge André Martinsen, senior oljeanalytiker i DNB Markets.

Dette er den første uken med økt olje i transittvolum siden kuttene i Opec+-gruppens produksjon startet 1. mai.

– Dette kan være det første tegnet på å lette på Opec+-restriksjonene med 1,9 millioner fat dagen til 7,7 millioner fat dagen fra august.

Bekymring begrenser oppgangen

I en kommentar skriver Bjørnar Tonhaugen, leder for oljemarkeder i Rystad Energy, at oppgangen begrenses av en bekymring for en kommende ubalanse i oljelagrene i august.

– Den ventede nedgangen er større enn markedet forventet, som selvsagt er positivt for prisene, skriver Tonhaugen.

Han skriver videre at et kutt på 6,8 millioner fat kan bidra til at prisene stiger enda mer, men at bekymringene for overkapasitet i august begrenser oppgangen.

– Så la deg ikke lure av dagens prisoppgang. Den vil falle igjen så snart produksjonen overstiger etterspørselen, som er rett rundt hjørnet. Og ettersom dette er ventet å vare i en stund, vil traderne konkurrere om å få prisen.

Les på E24+

Ekspertenes råd: Så mye risiko bør du ta i aksjemarkedet

Oljepriskollaps

Fredag 6. mars raste oljeprisen mer enn ni prosent til 45 dollar fatet. Det var på tidspunktet den laveste prisen siden sommeren 2017. Det var også det største prosentvise fallet på én dag siden starten av 2009, ifølge tall fra Infront.

Les på E24+

Slik tjente Equinors tradere milliarder fra hjemmekontor

Prisraset kom etter nyheter om at samtaler mellom de oljeproduserende landene i Opec+ ble avsluttet uten en avtale.

Samme ettermiddag sa Russland energiminister, Alexander Novak, at Opec+-medlemmene var «frie» til å pumpe så mye olje som de ville fra 1. april. Etter den 6. mars har prisen vært på mye lavere nivåer.

Publisert: