Nettselskap om utsatt nettleiemodell: – Det kom rimelig sent

SV og regjeringspartiene utsetter den nye nettleiemodellen som skulle innføres om drøye to uker. Nå må nettselskapene se på om det er teknisk mulig.

Flere nettselskaper er usikre på om det er mulig å utsette den nye nettleiemodellen.
Publisert: Publisert:

– I utgangspunktet, systemmessig, er tiden for å reversere passert. Vi skal bruke dagen i dag på å beslutte hva vi gjør og hva vi kan gjøre, sier Elvias kommunikasjonssjef Morten Schau.

Elvia er landets største nettleieselskap med over 900.000 kunder. Det har allerede satt i gang systemene for å endre i nettleien til alle kundene sine, opplyser Schau.

– Systemmessig må vi gå inn å se hva som er mulig og ikke. Om vi rent teknisk klarer å utsette, og hvilke konsekvenser det får. Alternativet er å kjøre på den gamle modellen.

– Det kom rimelig sent. Inntektsmessig for oss så er det et nullspill, og det vil ikke endre på utgiftene til kundene, sier Schau.

Fredag kom det frem at SV og regjeringspartiene har blitt enige om å utsette innføringen av den nye nettleiemodellen. Den skulle i utgangspunktet innføres fra 1. januar – altså om drøye to uker. Nå blir den ikke innført i løpet av våren 2022.

Les også

SV og regjeringen øker strømstøtten

– Svært uheldig

Øivind Askvik, sjef for Lede (tidligere Skagerak Nett) sier han fikk vite om at den nye nettleieordningen utsettes på pressekonferansen fredag. 

– Det er svært uheldig at nettleiemodellen blir blandet inn i diskusjonen da modellen i seg selv ikke øker nettselskapenes inntekter, sier Askvik. 

– Er det praktisk mulig for dere å utsette den nye modellen?

– Både ja og nei. Det gamle systemet kan videreføres, men tiden er en utfordring for oss da det er en stor jobb å beregne tariffer og å få klargjort systemene. Den nye modellen gir en mer kostnadsriktig fordeling av nettleien til våre kunder, sier Askvik. 

Askvik sier det ikke er lett for dem å få dette endret fra 1. januar.  

– Nå må vi sette oss ned med styret for å få diskutert veien videre, men utgangspunktet vårt er å innføre ny modell fra årsskiftet da alt nå er klargjort for det.

– Vil det koste noe å snu dere rundt?

– Ja, dette er en kostnad som nettselskapet har som til slutt kundene må betale. Det blir et spleiselag mellom alle kundene. 

Les også

Opposisjonen om ekstra strøm-milliard: – For dårlig

Les også

Frp og Rødt vil skrote den nye nettleiemodellen

– Overraskende

Kommunikasjonssjef Svein Ove Søreide i Bergensbaserte BKK Nett sier dette er veldig overraskende.

– Det er myndighetene selv som har tatt initiativ til en ny nettleiemodell som bidrar til å jevne ut strømforbruket. Vi har allerede informert 260.000 kunder om at ny nettleiemodell blir innført fra årsskiftet, sier Søreide i en uttalelse sendt til E24.

– Regjeringen bekreftet at modellen blir innført så sent som for noen få dager siden. Når regjeringen nå overraskende har snudd, må vi behandle saken på nytt.

Les også

Energi-Norge: Ikke mulig å utsette innføringen av ny nettleieordning

– Vanskelig å forstå

Energi Norge, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for energiselskaper, har sagt at det er for sent for nettselskapene å utsette innføringen.

– Vi har informert departementene og Stortinget om dette fortløpende. Derfor er det svært vanskelig å forstå hvorfor det gjøres et vedtak det ikke er mulig å følge opp, sier Energi Norge-sjef Knut Kroepelien til E24 fredag.

Han mener det er opp til politikerne å rydde opp for å dempe en usikkerhet som har oppstått.

Publisert:

Her kan du lese mer om