Frykter at MDG polariserer klimadebatten: – Vil advare mot den måten å snakke på

Ap-topp Espen Barth Eide advarer MDG mot å polarisere klimadebatten, og mener det ikke hjelper å si at man skal legge ned folks jobber. – Det MDG gjør er litt farlig, sier han.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Espen Barth Eide under Arendalsuka.
Publisert: Publisert:

ARENDAL (E24): Arbeiderpartiets Espen Barth Eide mener at MDG ikke har en helhetlig energipolitikk, og kan skape polarisering med sin harde linje i klimapolitikken.

MDG har et ufravikelig krav om at en eventuell ny regjering må stanse olje- og gassleting for å få partiets støtte.

– Det jeg opplever nå er at MDG legger seg på en linje der de alene vet. Enten så er du enig med dem om absolutt letestans, eller så er du klimafornekter, sier Eide til E24.

I en Morgenbladet-kronikk omtalte Lan Marie Berg (MDG) nylig Eide og olje- og energiminister Tina Bru (H) som den farligste typen klimafornektere.

– Jeg vil advare MDG litt mot den måten å snakke på, for jeg føler at de nå nesten re-polariserer en debatt hvor jeg opplever at det har blitt økende grad av samling, sier Eide.

Les også

IEAs plan for å nå klimamålene: – Kanskje den største utfordringen for menneskeheten noensinne

– Det MDG gjør er litt farlig

Aps energipolitiske talsmann mener at store deler av politikken, fagbevegelsen og næringslivet nå begynner å se muligheter i det grønne skiftet. Både oljenæringen og fagbevegelsen vet veldig godt at de etter hvert må lage andre ting enn oljeplattformer, påpeker han.

– Men du snakker ikke til dem ved å si at du bare skal legge ned jobben deres, sier Eide.

Han vil heller bygge nye jobber som skal erstatte olje- og gassjobbene. Eide påpeker at det er svært mange nordmenn som lever av oljerelatert virksomhet, enten direkte eller indirekte.

– Folk i denne næringen må inviteres med, og ikke skremmes vekk. Jeg syns egentlig det MDG gjør er litt farlig. Jeg tror det er velment, og at det baserer seg på en genuin fortvilelse over klimakrisen. Men da skal de vite at den fortvilelsen deler mange av oss, sier Eide.

Les også

Mener IEA endrer premissene for norsk oljedebatt: – Bør være en skikkelig vekker

– Nedslående

MDG-nestleder Arild Hermstad er uenig i at MDGs måte å snakke på er polariserende og farlig.

– Jeg er mer redd for at Eide forsøker å ufarliggjøre denne debatten ved å late som om det ikke er en kamp om interesser, sier Hermstad til E24.

– Jeg syns det er nedslående at Eide velger å gå løs på MDG. Alt vi gjør er å ta på alvor det klimarapportene sier. FNs generalsekretær ber verden gi dødsstøtet til fossil energi. Da kan vi ikke late som vi kan fortsette med det. Det er å lure folk, legger han til.

MDGs nestleder Arild Hermstad.
Les også

Verdens CO₂-utslippsbudsjett skrumper: Norge vil fortsette med oljeleting

– Dette blir en kamp

MDGs nestleder mener det pågår en kamp mellom generasjonene og en interessekamp mellom dem som vil ønsker endring og dem som tjener godt på dagens olje- og gasspolitikk.

– Vi tror ikke vi klarer å løse denne krisen med workshops der alle setter seg ned på et møte og blir enige. Dette blir en kamp, og det blir masse motstand, sier Hermstad.

– Men Ap, Høyre og de store partiene later som vi kan fortsette uten drastiske tiltak. De mener kanskje at vi ikke kan regne hjem mengden fornybar energi som skal til, men vi mener de ikke kan regne hjem hvordan de skal kutte utslippene nok, legger han til.

– Kan ikke denne utålmodigheten etter endring skape utfordringer i å få med seg folket?

– Jeg tror det må settes makt bak kravene. Vi har et ufravikelig krav, og det er å stanse letingen etter olje og gass. Det er ikke så ulikt det Venstre og SV sa før valget i 2017, da de sa tydelig at de ikke ville delta i en regjering som åpner nye felt i Lofoten og Vesterålen, sier Hermstad.

Les også

Mener industrivekst kan kreve mer vindkraft: – Her ligger noen utfordringer

– Det grønne skiftet krever kraft

Espen Barth Eide mener også at MDG mangler en helhetlig klima- og energipolitikk. Han mener at MDG omfavner den delen av IEAs veikart til nullutslipp som sier at det ikke trengs nye olje og gassprosjekter etter 2021, men er mindre interessert i hva IEA mener dette vil kreve.

– Hvis man først skal høre på IEA, så må man høre på hele greia, sier Eide.

Han peker på at IEAs veikart forutsetter en firedobling av utbyggingen av fornybar energi som sol og vindkraft, noe som vil kreve naturinngrep. Han trekker også frem at MDG har vært skeptisk til å elektrifisere oljebransjen med kraft fra land, og til å produsere hydrogen fra gass.

– Det grønne skiftet krever kraft, og så krever det arealer, og så krever det mineraler og råvarer. Også i Norge, sier Eide.

– Vi kan ikke bare trylle bort dette med å si at vi skal slutte å spise kjøtt og ikke fly lenger. Vi vil likevel trenge veldig mye omstilling. De må gi mer helhetlige svar på dette som folk forstår, og som du får folk med på, sier han.

Mener politikken henger sammen

Hermstad avviser Eides påstander om manglende helhet i klima- og energipolitikken. Han peker på at partiet blant annet vil bygge ut fem gigawatt solenergi og 30 gigawatt havvind innen 2030.

– Vi har den mest helhetlige politikken for å få ned utslippene raskt, ved å sette en sluttdato for olje og gass og gjennomføre tiltakene i vår plan for å gå fra olje til fornybar energi. Vi ønsker også å danne en oljekommisjon for å få med oss aktørene og gjøre dette så raskt som mulig, sier Hermstad.

Han avviser at partiet sier nei til vindkraft på land, men mener det må gjøres i industriområder og langs veier i stedet for i urørt natur.

Partiet sier heller ikke bastant nei til elektrifisering av sokkelen, men vil gjøre det med havvind, hevder han. I tillegg vil partiet stenge ned eldre oljefelt tidlig som et bidrag til å nå målet om å mer enn halvere utslippene innen 2030.

– Vi mener også at man må utvikle havvind mye raskere, og vi vil satse på solkraft og energieffektivisering. Norge er verdens mest energisløsende land, sier Hermstad.

– Ventet altfor lenge

Hermstad erkjenner at det å sette bremsen på i oljebransjen kan bli krevende for leverandørindustrien til norsk olje- og gassvirksomhet, og for oljeavhengige områder.

– Det er krevende å ta inn over seg hva dette betyr for norske lokalsamfunn, men problemet er jo at vi har ventet altfor lenge med å omstille, sier Hermstad.

– De uansvarlige partiene er de som hele tiden har insistert på at oljenæringen skal gå fri. Det er de som burde bli avtvunget et svar på dette. De lar en rekke oljeavhengige steder i stikken når vi skal løse klimakrisen, sier Hermstad.

Espen Barth Eide har imidlertid også noe positivt å si om MDG.

– De er et miljøparti som skjønner at det er helt umulig å gjøre noe av dette uten å være tett på EU. Der er vi enige, sier Eide.

Les også

Mener klimakutt vil kreve naturinngrep: – Må erkjenne at det blir en brutal omstilling

Publisert: