Oljeselskaper: - Sunt med kostnadsgrep
Kostnadsfokuset som herjer i oljebransjen får tommel opp.
- Personlig tror jeg det er sunt, sier toppsjef Karl Johnny Hersvik i Det norske oljeselskap til E24.
Den store «snakkisen» under meglerhuset Paretos olje- og offshorekonferanse, som har gått av stabelen onsdag og torsdag i Oslo, har vært kostnadsgrepene.
Kuttene har resultert i magrere tider for mange leverandører.
- Det har nok vært en overoppheting som har gjort at man har fått en kostnadsinflasjon, sier Hersvik.
Han ser det som positivt at industrien jobber «mer dedikert» med kostnader en periode fremover.
- Det er viktig at vi tar vare på norsk leverandørindustri i denne perioden, slik at vi ikke får en stor migrasjon av kompetanse ut, sier han.
Statoil-Reitan: - Jeg er nok ikke den mest populære mannen her
Tøffere marked
Senest torsdag kom nyheten om at oljeservicekjempen Subsea 7 kutter minst 100 stillinger i Norge.
Grunnet lavere aktivitet i oljeservicesektoren og at flere prosjekter blir skjøvet ut i tid, ser Subsea 7, det største oljeserviceselskapet på Oslo Børs, seg nødt til å redusere bemanningen i flere land.
- I Brasil har vi kuttet vesentlig, men vi ser også på andre land, eksempelvis Frankrike. Vi går også gjennom hva vi skal gjøre i Norge, slik alle andre gjør.
Det sa Subsea 7-sjef Jean Cahuzac til E24 etter sin presentasjon tidligere torsdag.
PGS: - Overrasket over kraften i nedturen
Statoil i førersetet
Oljekjempen Statoil jobber intenst med å kutte kostnader for å få opp lønnsomheten, etter at kostnadene i bransjen de siste årene har galoppert.
At en så stor aktør tar frem barberhøvelen så drastisk, får konsekvenser for hele verdikjeden i oljesektoren.
Særlig har det så langt gått ut over selskapene som leverer tjenester til oljeselskapene.
- Jeg er nok ikke den mest populære mannen her i dag, sa Statoils finansdirektør, Torgrim Reitan, under sin presentasjon på Paretos oljekonferanse onsdag, til noe latter fra salen.
- Det er klart at det er en del i bransjen som føler at det er ganske tungt, og at det er en del tøffe tak. Dette gjelder også for Statoil, som gjør kraftige grep for å øke effektiviteten. Det er smertefullt til tider, sa Reitan til E24 etter sin presentasjon.
Men leverandørene har, til tross for at nedgangen er blitt kraftigere enn ventet, på ingen måte fremstått som bitre under Pareto-konferansen.
Subsea 7-sjefen: - Jeg er ikke bekymret
Rigg-nedgang
Hos riggselskapet Seadrill merker man også det nedadgående presset i markedet.
- Kuttene fra oljeselskapene merker vi konkret i form av at oljeselskapene ikke etterspør mer rigger nå, men jeg tror at om man spør litt lenger ned i organisasjonen tror jeg nok det er mange som vil si at det er et riggbehov – så dette er litt taktikkeri, sa Rune Magnus Lundetræ, til E24 onsdag.
- Men kostnadsfokuset har jo lykkes også, eksempelvis så har jo Statoils aksjekursutvikling så langt i år vært fantastisk – så vi må gi dem det, sier finansdirektøren i Seadrill.
(...artikkelen fortsetter under bildet)
Også Lundetræ tror det er en stund til at markedet er tilbake igjen.
- Ordreboken begynner å bli mindre og mindre for hver dag, da det ikke bestilles rigger lenger. Men det vil ta noen år før man får balanse igjen. Dagratenivået vil etterhvert presse ut de gamle riggene som blir ulønnsomme å drifte, sa han.
- Ingen krise
Investeringsnivået på norsk sokkel vil falle med betydelige 30 milliarder fra kroner toppåret 2014 til neste år (se faktaboks).
- Det blir helt feil å fremstille dette som en krise, det er fortsatt et veldig høyt investeringsnivå på norsk sokkel. Aktiviteten er fortsatt veldig høy, sier Svein Oskar Stoknes, påtroppende finansdirektør i Aker Solutions, til E24.
Også Aker Solutions måtte denne uken kutte opptil 100 stillinger ved deres kontorer i Bergen.
Flere kan det bli.
Stoknes tror det er sunt for bransjen å gå gjennom en prosess der kunde og klient kan løse utfordringer på en mer kostnadseffektiv måte.
- Riggselskapene ler ikke hele veien til banken akkurat nå
- Vi har allerede etablerte forum og dialog med noen av våre nøkkelklienter for hvordan vi kan løse investeringsbehovet mer kostnadseffektivt, sier han.
Stoknes mener utfordringene ikke bare gjelder på leverandørsiden; kundene deres må også se på seg selv, og se på hvordan de driver sin egen organisasjon, mener han.
- For øyeblikket er det uforutsigbarhet med tanke på tidspunkt for tildeling og volum av nye oppdrag, men foreløpig er det et konstruktivt løp der det er dialog om hvordan vi kan løse utfordringene sammen, sier Stoknes.
Les også: