Nasdaq: Einar Aas var ikke skyld i volatiliteten

Einar Aas blir «frifunnet» av Nasdaq etter at det ble spekulert i om krafttraderen selv var skyld i den voldsomme priseendringen dagen før milliardsmellen.

Publisert:

Nasdaqs avdeling for markedsovervåkning mener de store svingningene på kraftbørsen den 10. september ikke skyldtes at Einar Aas forsøkte å selge seg ut av posisjonene sine, eller at noen skal ha misbrukt innsideinformasjon om saken, melder bransjenettstedet Montel.

– Avdelingen for markedsovervåkning har ikke funnet noe bevis som indikerer at handelaktiviteten har vært i strid med børsens egne regler, skriver Nasdaq selv i kvartalsrapporten.

Ifølge Montel hevdet flere aktører i kraftbransjen at det var Aas selv som skapte en del av volatiliteten i markedet rett før nyheten om krafttraderens feilsåtte handel sprakk.

Les også

Finanstilsynets Einar Aas-gransking er klar i løpet av året

Kraftsjokk

Den medieskye krafttraderen Einar Aas sjokkerte kraftmarkedet 11. september da han etter alt å dømme måtte erklære seg personlig konkurs etter krafthandelen som gikk alvorlig galt.

Aas måtte seg se nødt til å tvangsselge porteføljen dagen etter da han ikke klarte å stille nok sikkerhet for sine posisjoner etter at kraftprisene hadde utviklet seg helt annerledes enn ventet.

Kraftbørsen Nasdaq gikk på en milliardtap som følge av saken.

Selger eiendeler

Børsen og Aas inngikk, i samråd med sine advokater, en frivillig avtale med kreditorene.

Ifølge Nasdaq betydde dette en realisering av Einar Aas' verdier for at børsen skulle kunne inndrive tapene som ble påført de andre medlemmene i børsens sikringsfond.

Les også

Nye spørsmål om Aas’ krafthandel: Ikke fornøyd med Sivs svar

Kreditorene, som inkluderer store kraftselskaper som Fortum og Statkraft, har lagt ut en drøy milliard kroner til Nasdaqs sikringsfond som de trolig vil kreve tilbakebetalt.

Fordelingen av dette kravet mellom Nasdaq og Aas vil deretter avgjøre om Einar Aas er konkurs, eller om han klarer å tilbakebetale beløpet.

– Nasdaq Clearing utforsker alle rettigheter og mulige alternativer for å dekke inn tapene for medlemmene og kundene, skrev Nasdaq om grepene deres oppgjørssentral nå tar.

I en egen uttalelse bekreftet Einar Aas' advokat i Wikborg Rein, Marius M. Gisvold, overfor E24 at klienten hans «har forpliktet seg (...) til en plan for gjennomføring av en privat gjeldsforhandling» som Nasdaq også anbefaler de andre børsmedlemmene.

Publisert: