Så høy oljepris ønsker Saudi-Arabia
Saudi-Arabia trenger penger til omstilling, men vil ikke provosere USA. Derfor prøver oljestormakten å holde oljeprisen mellom 70 og 80 dollar fatet, sier kilder til Reuters.
Saudi-Arabia trenger høye oljepriser for å finansiere en omstilling av økonomien til å bli mindre oljeavhengig, men må balansere flere hensyn.
Derfor ønsker Saudi-Arabia å holde oljeprisen på mellom 70 og 80 dollar fatet, sier kilder i OPEC og oljebransjen til Reuters.
– Saudierne trenger oljen rundt 80 dollar fatet, og de vil ikke at prisen skal gå under 70 dollar, sier en kilde til byrået.
Også andre deler av Opec
En viktig årsak til at saudierne ikke ønsker at oljeprisen skal stige altfor mye skal være faren for å provosere USAs president Donald Trump ytterligere.
I april gikk Trump ut via meldingstjenesten Twitter og sa at Opec holdt oljeprisen kunstig høy.
– Det er ikke bra, og vi vil ikke akseptere det, skrev Trump.
Les mer: Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy
Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy
– Ekstremt krevende
Analytikerne i Oxford Institute for Energy Studies skrev nylig i en rapport at Saudi-Arabia forsøker å holde oljeprisen mellom 70 dollar og 80 dollar fatet.
– Det å balansere mellom ulike hensyn, og gjøre det innen et smalt prisbånd, er en ekstremt krevende oppgave, gitt all usikkerheten og de ulike sjokkene som rammer oljemarkedet, skrev instituttet i en rapport i august.
Dette er noen hensyn Saudi-Arabia forsøker å balansere, ifølge instituttet:
Landet vil holde oljeprisen oppe for å sikre egen økonomi og stabiliteten i oljemarkedet
Landet vil helst ikke rokke ved samarbeidet om kuttavtalen mellom medlemmer og ikke-medlemmer i Opec, som det har jobbet hardt for å få i stand og bevare
Landet vil forsøke å kompensere for fallende tilbud for å sikre markedets stabilitet og kundenes tillit
Svare på bekymringer om høy oljepris, spesielt fra USA
Oxford Institute peker blant annet på Trumps Twitter-melding den 4. juli, hvor han sa at Opec må huske på at bensinprisene stiger, og de gjør lite for å hjelpe, selv om USA forsvarer medlemmene deres og krever veldig lite penger tilbake.
Oljeprisens comeback
Etter at oljeprisen hadde ligget på over 100 dollar fatet det meste av tiden mellom 2011 og 2014, falt den kraftig til 27 dollar fatet i starten av 2016.
Noe av årsaken var økte investeringer og økt produksjon i mange land, ikke minst USA hvor produksjonen har gjort et kraftig comeback og nå er oppe i over 10 millioner fat per dag.
Siden da har prisen steget mye, godt hjulpet av en kuttavtale mellom Opec med Saudi-Arabia i spissen og noen ikke-medlemmer med Russland i spissen.
Nordsjøoljen Brent har ligget mellom 70 dollar fatet og 80 dollar fatet siden april, og prisen har bare så vidt oversteget 80 dollar i korte perioder.
Høyere oljepris kombinert med en dollar som er mye sterkere enn forrige gang oljeprisen var så høy gjør at mange land opplever kraftig økte importregninger og høyere bensin- og dieselpriser, som kan skape utfordringer.
Også i USA har bensinprisene steget noe, og i sommer la Demokratene skylden på presidenten for oppgangen, fordi han bestemte seg for å gjeninnføre sanksjoner mot Iran.
Men så langt har drivstoffprisene i USA ikke steget like mye som i en del andre land, og er bare marginalt høyere enn for ett år siden, ifølge bilorganisasjonen AAA.
Mener omstillingen mister fokus
Saudi-Arabias plan om å børsnotere deler av det nasjonale oljeselskapet Aramco i år skal være utsatt, selv om landets energiminister har nektet for dette.
Ifølge nettstedet Energy Intelligence kan Saudi Aramco i stedet ta opp gjeld i utlandet for å kjøpe den saudiske petrokjemigiganten Sabic, et grep som skal bidra til å fylle statsfondet PIF med penger.
Utviklingen den siste tiden tyder på at landets omstillingsplan kalt «Visjon 2030» begynner å miste litt fokus, skriver Energy Intelligence.
Utenlandske investeringer i Saudi-Arabia har falt, folk flytter pengene sine ut av landet, og reformer i arbeidsmarkedet har gjort at 700.000 utenlandske arbeidere har forlatt landet siden fjerde kvartal 2016, ifølge Energy Intelligence.
– Alt er ikke tapt for Visjon 2030, men staten fokuserer på høyprofilerte megaprosjekter heller enn de mer prosaiske økonomiske og juridiske reformene som ville oppmuntre til privat investering, sier Ben Cahill i rådgivningsenheten av Energy Intelligence i Washington, D.C.
– Visjon 2030 skal redusere avhengigheten av oljeinntekter, men stegene som er tatt så langt gjør det motsatte, sier han.