Flystans senker oljeprisen

Flere tusen kansellerte flyavganger sørger for bråbrems i forbruket av flydrivstoff og kan tvinge oljeprisen til å nødlande.

Publisert:

Mandag morgen omsettes et fat nordsjøolje for 84,89 dollar. Det er ned med rundt en dollar fatet siden fredag, og ytterligere en dollar siden torsdag.

Du kan selv følge utviklingen i oljeprisen her

En svak børsdag i USA fredag bidrar til prisfallet. Dow Jones endte ukens siste dag ned 1,1 prosent etter at det ble kjent at det amerikanske kredittilsynet SEC går til søksmål mot storbanken Goldman Sachs.

Les saken: Kreditilsynet SEC går til sak Goldman Sachs for svindel

Aske

En mer spennende bidragsyter er det islandske vulkanfjellet Eyjafjallajökull. Askeskyen fra vulkanen har ikke bare rammet flytrafikken i Norge og Nord-Europa. Over hele Europa er fly parkert på bakken. Siden torsdag har mer enn 63.000 flyavganger blitt kansellert.

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA beregner at reisekaoset koster flyselskapene om lag 1,2 milliarder kroner dagen, og dette er ifølge IATA et "konservativt og foreløpig" anslag.

Bortfallet av flyaktivitet sørger for at markedet for flydrivstoff stopper opp.

Frykter Katla

Oljemarkedsanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets sier til Dagens Næringsliv at han tror risikoen for en oljeprissmell er høy.

- Jeg frykter at vi får en dårlig start på ukens handel. Dette sprer usikkerhet. Og det kan går riktig ille dersom Katla våkner, sier Kjus til avisen.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: