Advarer mot kortsiktig oljepanikk, tror prisene på sikt skal opp

Oljeanalytikere mener vi kan se store kortsiktige markedsbevegelser i kjølevannet av at det ikke ble enighet om produksjonsfrys i Doha. Men mener det er ingen grunn til panikk.

DEMPER FALLET: En kuwaitisk oljearbeider overvåker Mina Abdulah-raffineriet. En pågående streik i Kuwait kan være med å dempe oljeprisfallet, etter at toppmøtet i Doha endte i uenighet og ingen avtale.
Publisert:

Analytikere E24 har snakket med tror utfallet av at det ikke ble noen avtaleenighet om produksjonsfrys i Doha først og fremst er drivende for psykologien i markedet.

Og at det fundamentale bildet ikke er endret.

– Etterspørselen vil stige gradvis frem mot sommeren, og produksjonen utenfor Opec faller måned for måned på grunn av at oljeinvesteringene i lengre tid har blitt kuttet, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

Oslo Børs åpnet bratt ned fra start mandag morgen, etter at Opec-landene og Russland ikke kom til den forventede enigheten om å regulere produksjonen for å få prisen opp.

Oljeprisen har i natt falt med vel fem prosent. Nordsjøoljen gikk fra 43,20 til 40,10 dollar per fat da handelen i Asia åpnet.

Kjus mener utslagene er midlertidig - og står fast på det man har sagt tidligere.

Prisene skal på sikt stige frem mot sommeren.

– Vi beholder vårt kortsiktige tremåneders prismål på 45 dollar fatet. Videre tror vi på 65 dollar fatet ett år frem i tid. Vi forventer en balanse i oljemarkedet i andre halvår i år, sier Kjus.

Angående dagen i dag sier han:

– Det er forventet at prisen skal falle på at det ikke ble noen avtaleenighet i Doha.

Tror på videre prisvekst på sikt

Han får støtte fra bransjekollega Trond Omdal i Pareto Securities.

– Markedsreaksjonene er som ventet. Vi tror fortsatt på balanse i oljemarkedet i andre halvår, selv uten en avtale, sier Omdal til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

PAUSE I PRODUKSJONEN: Oljearbeidere sitter i skyggen og slapper av under den første dagen av streiken i Kuwait.

– Pareto har hatt forventning om 40 dollar per fat i andre kvartal, 50 dollar per fat i tredje kvartal og 60 dollar per fat inn i neste år. Vi kommer ikke til å endre våre prognoser som følge av at det ikke ble noen avtale, fortsetter Omdal.

Omdal tror at fallet vi nå ser i oljeprisen vil reverse seg i løpet av et par dager og igjen fortsette oppover.

Les også

Derfor er lav oljepris verre nå enn før: – Produsentene er blitt bortskjemte

– Kuwait kan bli et «wildcard»

En nyhet som demper noe av skuffelsen til de som hadde håpet på en avtale om produksjonsfrys i Doha er streiken i Kuwait. Den har ført til et midlertidig produksjonsfall av olje.

Det statseide selskapet Kuwait Oil har i en melding uttalt at produksjonen vil bli redusert med 1,1 millioner fat per dag fra det normale nivået på 3 millioner fat per dag, ifølge Financial Times.

Live! Følg utviklingen i vårt direktestudio Aksjelive

– Oljearbeiderstreiken som nå pågår i Kuwait er et «wildcard» og kan ta ut 60 prosent av produksjonen i landet. Det er usikkert hvor lenge en streiken vil vare, men vanligvis varer de ikke så lenge. Blir det streik i én uke, er det snakk om betydelige volumer og kan ha en stor påvirkning i det kortsiktige prisbildet, sier Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

ENDRER IKKE: Oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, tror på videre langsiktig vekst i oljeprisen. Her fra et presseseminar for noen år siden.

Kuwait er Opecs fjerde største produsent av olje. Landet regnes som det mest demokratiske landet av de store gulfstatene og er derfor mer utsatt for streikende arbeidere enn sine naboland.

Oslo Børs tynges

I likhet med de asiatiske markedene faller oljetunge Oslo Børs rett ned fra start.

Hovedindeksen kjenner Doha-avtalen på kroppen og suser ned 1,60 prosent fra åpningen av.
* Statoil er en av de største taperne og er ned 4,06 prosent i åpningsminuttene.
* Det samme er DNO som er ned 5,96 prosent.
* Marine Harvest og Norwegian styrker seg med henholdsvis 1,47 og 2,41 prosent.

STUPER: Nordsjøoljen (Brent Spot) falt over seks prosent da handelen i Asia åpnet, men har hentet seg inn igjen noe. Like før klokken 06.00 handles den for 41,30 dollar per fat. Det er fortsatt betydelig ned fra nivåene vi så før helgen med priser over 43 dollar fatet.
Les også

Kraftig oljeprisfall etter at oljetoppmøte endte uten avtale

Les også

Iran-krangel utsetter skjebnemøtet i Doha

Les også

Iran vil ha mer ut av atomavtalen

Publisert: