Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS

Russlands forsvarsdepartement hevder å ha bevis for at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans familie er involvert i oljehandelen med IS.

KLARE TIL KAMP: Tjenestemenn fra det russiske forsvarsdepartementet viste onsdag fram satellittbilder som angivelig skal bevise hvordan kolonner av oljetankere krysser grensa fra det nordlige Syria til Tyrkia.
Publisert:

Tyrkia er den største forbrukeren av olje som ekstremistgruppa IS har stjålet i Syria og Irak, hevder russerne.

– Tilgjengelig informasjon viser at det øverste sjikt i landets politiske lederskap, president Erdogan og hans familie, er involvert i denne kriminelle virksomheten, sier viseforsvarsminister Anatolij Antonov til pressen i Moskva onsdag.

Anklagen avvises kontant av Erdogan, som gjentar at han ville gått av umiddelbart dersom noen kunne bevise påstandene.

Moskva og Ankara har ført en intens ordkrig siden Tyrkia skjøt ned et russisk krigsfly i grenseområdet til Syria forrige uke. Hendelsen omtales som den mest alvorlige mellom Russland og et NATO-medlem på et halvt århundre.

Satellittbilder

Beskyldningene har siden haglet mellom de to landenes regjeringer, og president Vladimir Putin beordret økonomiske straffetiltak mot Tyrkia. Putin hevdet dessuten at Tyrkia skjøt ned det russiske flyet på grunn av oljehandelen fra Syria. Anklagen ble blankt avvist av Erdogan, som sier flyet ikke ble skutt ned med vilje, men at det befant seg i tyrkisk luftrom.

Tjenestemenn fra det russiske forsvarsdepartementet viste onsdag fram satellittbilder som angivelig skal bevise hvordan kolonner av oljetankere krysser grensa fra det nordlige Syria til Tyrkia, til pressen i Moskva.

Bombing fortsetter

Den russiske viseforsvarsministeren utdyper ikke hva slags bevis russerne måtte ha for Erdogan og hans families tilknytning til oljesmuglingen.

Russerne sier de kjenner til tre ruter som brukes for å frakte IS-olje til Tyrkia. Antonov hevder videre at Russlands angrep i Syria har bidratt til å nesten halvere den ulovlige omsetningen av olje og lover å forsette bombingen av IS' oljeinfrastruktur.

Erdogan nekter for at Tyrkia handler olje fra illegitime aktører. Regjeringen i Ankara gjør aktive grep mot smugling av drivstoff, sa presidenten og krevde bevis fra dem som anklager tyrkiske myndigheter for å samarbeide med IS.

Bevis

Informasjon som viser hvordan Tyrkia hjelper IS, skal presenteres neste uke, heter det fra forsvarsdepartementet i Moskva. Antonov sparte ikke på kruttet under onsdagens pressekonferanse:

– Ingen i Vesten har stilt spørsmål ved det faktum at den tyrkiske presidentens sønn leder et av landets største energiselskaper, eller at sønnen hans er blitt energiminister. For en vidunderlig familiebedrift!

– Det tyrkiske lederskapets kynisme kjenner ingen grenser. Bare se hva de gjør, de går inn i andres land og raner det uten samvittighetsnag, sa viseforsvarsministeren.

Oljeinntekter

Financial Times dokumenterte tidligere i høst hvordan andre opprørsgrupper og Assad-regimet handler olje og gass fra IS-kontrollerte felt i Syria.

Russland har siden 30. september ført en massiv luftkrig mot de mange opprørsgruppene som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad. I utgangspunktet rammet de russiske angrepene først og fremst væpnede grupper som støttes av Tyrkia eller USA, og som kjemper mot både Assad og ytterliggående ekstremistgrupper, som IS og Jabhat al-Nusra.

Siden terrorangrepene i Paris 13. november har imidlertid Frankrikes president François Hollande med flere åpnet for et militært samarbeid med Russland i kampen mot IS.

Les også

Amerikansk lettolje under 40 dollar per fat

Les også

Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

Les også

Eksperter: Oljepris på 30 dollar vil knekke russisk økonomi

Publisert: