Tord Lien tror på flere konkurser i oljeindustrien
Olje- og energiministeren tror på bransjens fremtid. Om de bare får ryddet opp - for eksempel i alle de seksti ulike variantene av gul maling som bare fiskene ser.
FORNEBU (E24): – Vi har sett både konkurser og sammenslåinger, og å si at vi har sett det siste av det, det tror jeg ikke vi kan si, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til E24.
Han spår konsolidering i bransjen, med flere konkurser og oppkjøp.
– Kan det rett og slett være bra for industrien?
– Det som er avgjørende, er om vi har en samlet kapasitet og kompetanse når oppturen kommer. Det betyr at vi må ha et mangfold av aktører igjen. Et mangfold av aktører og konkurranse har alltid vært viktig for lønnsomheten på sokkelen, sier Lien.
– Jeg tror ikke at vi kommer til et punkt hvor vi ikke har det mangfoldet. Det er min sterke tro at det vil vi ha, også etter dette.
Oljekrisen bekymrer studentene
Mangfoldet viktigste
Han understreker at ansvaret for å beholde mangfoldet ligger hos industrien selv.
E24 møtte Lien etter at han hadde holdt foredrag under oljemessen Subsea Valley.
I foredraget manet han industrien til å fortsette å kutte kostnader å advarte mot å lene seg tilbake for å vente til oljeprisen tar seg opp igjen.
Og han nevnte et konkret eksempel på hvor det kan være kostnader å kutte:
Eksemplet var at det finnes 60 varianter av gul maling som brukes på sokkelen, noe som kanskje er til å le av, men som egentlig er ganske alvorlig.
Ordfører etter nye kutt: – For Kongsberg er dette dramatisk
60 gulfarger
– Gul maling er kanskje ikke det beste eksempelet på hvor man kan spare mest penger, sa han til forsamlingen.
– Men det er et paradoks at vi har 60 forskjellige spesifikasjoner på gul maling, og sikkert også tre-fire på grønn. Spesielt når dette er maling som skal på installasjoner under vann, og som bare fiskene kan seg. Det er spesielt.
Her starter utbyggingen av Statoils engelske havvindpark
Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil innrømmet i sitt foredrag de 60 variantene av gul.
Han fortalte at Statoil og industrien har forandret innstilling fra å få opp oljen så fort som mulig til å få opp oljen så billig som mulig i løpet av to år med fallende oljepriser.
– Stilt overfor dagens situasjonen og fremtidige utfordringer er vår holdning at radikale endringer må skje. Vi kutter kostnader raskere og med større effekt enn det vi planla for og hva vi kunne forutsett. En reetablering av Statoil gjør at vi er forberedt på lave oljepriser uansett hvor lenge det vil vare og være forberedt når de faller igjen, sa Sætre.
Og standardisering og forenkling er viktige elementer for å få kostnadene ned.
Men også ny teknologi.
Han fortalte at Statoil det siste året har reforhandlet rundt 500 kontrakter med underleverandører og fått lavere priser. Det har bidratt til at nødvendighetsprisen i Statoils portefølje av nye utbygginger har falt fra 70 til 40 dollar per fat.
– Den viktigste delen av kostnadskuttene kommer ikke gjennom lavere priser, men gjennom bedre løsninger, standardisering og ny teknologi, sa Sætre.
Iran vil øke oljeproduksjonen
– Ståltro på høyere oljepris
Statoil-sjefen sier imidlertid han er sikker på at oljeprisene vil komme opp fra dagens nivåer.
– Den beste kuren mot lave oljeprisen er faktisk den lave oljeprisen. Oljelagertallene internasjonalt indikerer at vi langsomt er på vei mot en rebalansering av oljemarkedet. Det er umulig å si når det skjer, men det vil skje, sier han.
På kort sikt blir imidlertid hans oljeprisspådom mere kryptisk: – Oljeprisen vil gå opp og ned, men ikke nødvendigvis i den rekkefølgen.
Troen på at oljeprisene kommer opp igjen deler Statoil-sjefen med oljeministeren.
Og begge mener industrien vil komme gjennom den tunge tiden.
– Jeg er overbevist om at industrien vil komme seg gjennom stormen også denne gang, sa Lien.
– Eller som industrien ofte sier: Vi er gode på bunnen.