Godkjenner milliardprosjekt i Nordsjøen

Mærsk Oil og partnerne går videre med Danmarks største investering i Nordsjøen noensinne, når gassfeltet Tyra skal gjenoppbygges for 28 milliarder kroner.

SIKRER DRIFT: Det skal investeres over 20 milliarder danske kroner på Tyra-feltet for å sikre fremtiden. Dette er Tyra East.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fredag morgen.

Partnerne sier at det skal brukes 21 milliarder danske kroner (27,9 milliarder norske kroner) på gjenoppbyggingen av Tyra-feltet, inkludert utgifter til nedstengningen av feltet ved avslutningen av produksjonen.

Gjenoppbyggingen er nødvendig fordi krittreservoaret og havbunnen under feltet har sunket, slik at avstanden mellom plattformene og havet er blitt mindre (se faktaboks).

«Gjenoppbyggingen av Tyra betyr at Danmarks største gassfelt kan fortsette produksjonen, og samtidig sikres viktig dansk infrastruktur i Nordsjøen», skriver partnerne.

Det har vært mye tvil om Tyra-feltet, og partnerne har tidligere kunngjort at de ville stenge prosjektet i 2018.

Les mer: Feltnedstengning kan gi boost for Norge: Danmark og Polen vurderer norsk gassrør

Årsaken til at de nå går videre med prosjektet er skatterabatter fra det danske Folketinget som trolig vil utgjøre milliarder av kroner, ifølge danske medier.

«Avtalen hadde til formål å fremme investeringer i den danske delen av Nordsjøen ved å lempe beskatningen i et vindu fra 2017-2025», skriver den danske regjeringen i en pressemelding.

Regjeringen i Danmark knytter inntektene fra oljebransjen direkte til overgangen til et mer bærekraftig samfunn. Danmark har som mål å bli uavhengig av fossil energi i 2050, og minst 50 prosent av energibehovet skal dekkes av fornybar energi alt i 2030.

– Det krever store investeringer i de kommende tiår. Og her vil inntektene fra Nordsjøen være et viktig bidrag, sier Danmarks energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V).

Stopper midlertidig

Produksjonen på Tyra vil stoppe midlertidig mens prosjektet gjennomføres, fra november 2019 til juli 2022.

Dette er den største olje- og gassinvesteringen som noensinne er gjort i den danske delen av Nordsjøen, og gjør det mulig for Tyra å produsere i nye 25 år, sier partnerne.

Tyra vil kunne forsyne 1,5 millioner danske husstander når produksjonen topper seg, og det bidrar til å sikre forsyningen av gass i Danmark.

GLEDER SEG: Gretchen Watkins konsernsjef i Mærsk Oil

Viktig for andre felt

Det å endre dagens plattformer vil koste rundt 17 milliarder danske kroner, mens det vil bli satt av rundt fire milliarder danske kroner til å fjerne anleggene etter bruk, sier partnerne.

Tyra er viktig for annen infrastruktur i den danske Nordsjøen, siden rundt 90 prosent av landets gassproduksjon behandles på feltet.

Derfor kan feltet bidra til å forlenge levetiden på dansk sokkel.

Tyra skal kunne levere 60.000 fat oljeekvivalenter per dag på topp, og gjenoppbyggingen skal kunne gjøre det mulig å produsere totalt 200 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav en tredjedel er olje og resten gass.

Regjeringen gleder seg

– Gjenoppbyggingen av Tyra er den største investeringen i den danske Nordsjøen, og når vi er på plass i 2022 har produksjonen fra Tyra-feltet alene potensial til å dekke dansk gassforbruk i et tiår, sier Mærsk Oil-sjef Gretchen Watkins.

I august inngikk franske Total avtale om å kjøpe danske Mærsk Oil fra rederikonglomeratet A.P. Møller-Mærsk for 7,45 milliarder dollar.

Det var den 28. og 30. november i år at Folketinget vedtok skatterabattene som kunne utløse investeringen på Tyra.

– Det gleder meg at investeringsbeslutningen nå formelt er tatt, sier energiminister Lilleholt.

– Den fulle gjenoppbyggingen av anleggene på Tyra-feltet er avgjørende for den fortsatte utviklingen i Nordsjøen, sier han.

Mens den norske oljebransjen har skuffet inn over 12.000 milliarder kroner til staten, har den danske oljebransjen vært mindre. Den har likevel bidratt med 415 milliarder danske kroner (552 milliarder norske) til staten, ifølge Danmarks regjering.

SKAL GJENOPPBYGGES: Dette er Tyra West-feltet i dansk del av Nordsjøen. Mærsk Oil er operatør for Tyra-feltet på vegne av DUC, et partnerskap mellem A.P. Møller - Mærsk (31,2 prosent), Shell (36,8 prosent), Nordsøfonden (20 prosent) og Chevron (12 prosent).
Publisert: