Tre faktorer som kan senke oljeprisen
Økt skiferoljeproduksjon i USA, en sterkere dollar og priskrig kan sende oljeprisen ned, mener analytikere.
I en ny rapport senker investeringsbanken Bank of America Merrill Lynch sin prisprognose for Nordsjøolje (Brent) fra et gjennomsnitt på 55–75 dollar per fat i 2022, til et gjennomsnitt på 50–70 dollar per fat, det skriver CNBC.
Oljeprisen har tatt seg opp igjen hovedsakelig takket være at oljekartellet OPEC og viktige ikke-OPEC-aktører har satt en stopper for en to år lang priskrig – og godtar å kutte produksjonen, skriver analytikerne i rapporten.
Siden Opecs avtale om produksjonskutt bidro til å løfte prisen på Nordsjøolje opp på 50-tallet, har prisen ligget stabilt mellom 53 og 57 dollar fatet i mer enn tre måneder.
Mandag morgen står den i 56,37 dollar per fat.
Ifølge IEA har oljekartellet OPEC innfridd 90 prosent av kuttene som ble lovet før jul.
IEA forventer at oljeetterspørselen vil øke med 1,4 millioner fat per dag i 2017, og verdens oljelagre vil reduseres med 600.000 fat per dag gjennom første halvdel av 2017 sett at OPEC opprettholder de kuttene som har blitt lovet.
Økt skiferoljeproduksjon kan ryste markedet
Analytikerne i Bank of America Merrill Lynch advarer at en økning i skiferoljeproduksjonen kan ryste markedet igjen.
Analytikerteamet spår at oljeetterspørselen årlig vil vokse med 1,1 millioner fat per dag frem til 2022, drevet av fremvoksende markeder.
Men samtidig forventer analytikerne en økning i oljeskiferproduksjon i USA, dersom oljeprisen stiger over 55 dollar per fat.
– Vi tror amerikanske skiferoljeprodusenter vil ta markedsandeler frem mot 2022, heter det i rapporten.
– Forutsatt en gradvis oppgang i oljeprisen til et langsiktig gjennomsnitt på 50–70 dollar per fat, anslår vi en årlig vekst i skiferoljeproduksjon på 700.000 fat per dag i perioden 2017–2022.
Kostnadsøkninger kan føre til økt oljepris
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er langt på vei enig med analytikerne i Bank of America Merrill Lynch. Men han forventer at oljeprisen vil ligge litt høyere i perioden frem mot 2022.
– Jeg ser omtrent likt på dette som analytikerne i Bank of America Merrill Lynch, men vi har en prisprognose på 60–80 dollar fatet i perioden, sier Kjus til E24.
DNB Markets prognose på 60–80 dollar er i nominelle (løpende) priser. Dette innebærer at 70 dollar fem år frem i tid tilsvarer 58–59 dollar fatet i 2016-dollar, dersom det er to prosent inflasjon per år.
Kjus viser til at inflasjonsforventninger har betydning for prisprognosen.
– Nå er vi i en situasjon der det har vært veldig mye fokus på kostnader, men om to-tre år kan en høyere oljepris føre til kostnadsøkninger. Det som i dag er break-even for oljeskiferselskaper i USA er 48 dollar per fat pluss marginer. Men i 2018 kan dette ha økt med 10 dollar per fat, sier Kjus.
Eksperter om «forvirret» oljemarked: – Det strider mot all forstand
Risiko for ny priskrig og sterkere dollar
Når det gjelder risikoen for at det blir en krig om markedsandeler, mener oljeanalytikeren at risikoen for dette er lav frem mot 2019.
Årsaken han peker på er den kommende børsnoteringen av Saudi Arabias statseide oljeselskap Saudi Aramco. Oljeselskapet forventes børsnoteres i første halvdel av 2019.
– Jeg tror ikke Saudi-Arabia tar sjansen på å forlate taktikken med prisstøtte før man har fått solgt unna Saudi Aramco. Men etter 2019 kan man tenke seg at priskrigen fortsetter, sier Kjus.
Samtidig understreker han at det er et åpent spørsmål om det vil bli en ny priskrig.
Han er også enig i at hvis det blir økt proteksjonisme i USA, vil det presse oljeprisen ned.
– Hvis det blir økt proteksjonisme i USA, vil dollaren styrke seg og det vil være negativt for oljeprisen, sier Kjus.
Men samtidig viser han til at det fortsatt er usikkert om det vil bli økt proteksjonisme i USA.