Nasdaq og Einar Aas inngår avtale: Alle eiendelene til den tidligere kraftmilliardæren skal selges

Luksusleiligheten på Tjuvholmen, huset i Grimstad og de andre eiendelene til Einar Aas kan bli solgt i forbindelse med at krafttraderen nå går i gjeldsforhandlinger. Nasdaq-børsen har på sin side bestilt en ekstern gransking av sin egen håndtering av milliardkonkursen.

KAN BLI SOLGT: Ettersom krafttraderen Einar Aas nå har overlatt kontrollen over eiendelene sine til advokater kan denne eiendommen ved Grimstad bli solgt for å dekke mulige krav. Eiendommen som ligger ved Vikkilen i Grimstad er videoovervåket. Flere hundre meter av oppkjørselen er brosteinslagt. Huset har tilhørende en lang strandlinje og 3 båthus og brygger.
Publisert:

Nasdaq-børsen melder fredag kveld at Einar Aas, i samråd med sine advokater, har godtatt å inngå en frivillig avtale med kreditorene.

Ifølge Nasdaq-børsen innebærer dette en realisering av Einar Aas' verdier for at børsen skal kunne inndrive tapene som ble påført de andre medlemmene i børsens sikringsfond.

Etter det E24 erfarer er det fortsatt høyst usikkert hvor mye som faktisk må selges, ettersom det ennå ikke er klart hva kreditorene mener Aas og Nasdaq på hver sin kant eventuelt skylder dem i kjølvannet av at Aas' posisjoner ble tvangssolgt i forrige uke.

Kreditorene, som inkluderer store kraftselskaper som Fortum og Statkraft, har lagt ut en drøy milliard kroner til Nasdaqs sikringsfond som de trolig vil kreve tilbakebetalt.

Fordelingen av dette kravet mellom Nasdaq og Aas vil deretter avgjøre om Einar Aas er konkurs, eller om han klarer å tilbakebetale beløpet.

– Nasdaq Clearing utforsker alle rettigheter og mulige alternativer for å dekke inn tapene for medlemmene og kundene, skriver Nasdaq om grepene deres oppgjørssentral nå tar.

I en egen uttalelse bekrefter Einar Aas' advokat i Wikborg Rein, Marius M. Gisvold, overfor E24 at klienten hans fredag «har forpliktet seg (...) til en plan for gjennomføring av en privat gjeldsforhandling» som Nasdaq også anbefaler de andre børsmedlemmene.

Ifølge advokat Gisvold vil planen også bli forelagt syv mindre kreditorer «knyttet til derivatmarkedet for strøm som ikke representeres av Nasdaq».

Aas har overlatt kontrollen av eiendelene sine til sine advokater for å gi kreditorene mer forutsigbarhet i prosessen. Advokaten ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til E24 fredag kveld.

Les også: Dette er kraftmarkedet som felte Einar Aas

I avtalen sikrer Einar Aas også for at lokale kreditorer i Grimstad ikke kommer tapende ut av konkursen:

– Øvrige kreditorer (håndverkere og andre lokale kravshavere i Grimstad), som samlet utgjør en mindre sum, vil etter avtale med Nasdaq, bli betalt fullt ut på mandag, skriver Gisvold i Wikborg Rein.

Nasdaq opplyser videre at midlene som drives inn i salgsprosessen vil bli fordelt i henhold til de forskjellige medlemmenes andel i sikringsfondet, og i henhold til børsens regelverk. Børsen opplyser også at man vil følge norsk konkurslovgivning i prosessen.

Einar Aas eier flere verdifulle eiendommer, både i Grimstad-området og en større leilighet på Tjuvholmen i Oslo. Ifølge Finansavisen har Aas også investert over 200 millioner i eiendomsprosjekter i Spania.

Hvor store verdier som Nasdaq forventer å kunne inndrives gjennom salgene, eller nøyaktig hvor raskt det kan skje, opplyses ikke.

Les også: Einar Aas mot personlig konkurs: Historien om den mystiske kraftmilliardæren

Kronerulling hos de andre børsmedlemmene

Den mediesky krafttraderen meldte selv i forrige uke at han hadde brukt sine siste tilgjengelige likvider på å forsøke å opprettholde en posisjon i kraftmarkedet drevet av Nasdaq.

Prisforskjellen mellom det tyske og det nordiske kraftmarkedet gikk gal vei for Aas, og ettersom han ikke hadde nok tilgjengelige midler til å opprettholde veddemålet sitt, gikk Nasdaq til det steg at de tvangssolgte posisjonene hans.

Einar Aas sa da at han trolig var personlig konkurs som følge av dette.

Aas spyttet det han beskrev som sine siste 350 millioner kroner inn til børsen i et forsøk på å holde hjulene i gang. Det var ikke nok, for Nasdaq måtte hente inn om lag en milliard kroner til fra børsens sikringsfond for å dekke milliardtapet til Aas. Deretter ba børsen de andre medlemmene i sikringsfondet om å stille med ny kapital for å fylle på fondet.

Det er denne milliarden som de andre medlemmene måtte spytte inn som man nå forsøker å dekke mest mulig av gjennom å selge eiendelene til Aas.

Les også VG-reportasjen fra Grimstad (krever innlogging): Historien om milliardær Einar Aas: Satset alt – og tapte

Les også: Einar Aas kan få 227 millioner kroner fra stat og kommune etter milliardsmellen

Hyrer inn eksterne granskere

Kollapsen i Einar Aas' krafttrading har fått flere i energibransjen til å hoppe i stolen, og de siste dagene har Nasdaq-børsen fått bred kritikk fra sentrale aktører for måten de har håndtert situasjonen.

Både Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen og tidligere Norden-sjef i Enron, Thor Lien, er blant dem som har kommet med kritikk mot Nasdaq.

Mens Nasdaq viser til at de har fulgt alle relevante regler, mener kritikerne blant annet at risikohåndteringen Nasdaq har gjennomført er altfor dårlig.

I meldingen om avtalen som nå er inngått med Einar Aas om å selge unna alle verdiene hans, skriver Nasdaq også at de har hyret inn eksterne krefter for å granske sin egen praksis for risikostyring og -kontroll.

I en spørsmål-og-svar-sekvens kommer det frem at Nasdaq Clearing har hyret inn selskapet Oliver Wyman til å gjennomgå risikohåndteringen som Nasdaq har på plass.

Selskapet skriver lite mer om hva Oliver Wyman skal se på, men konsulentfirmaet skriver på egne hjemmesider at de har spesialkompetanse på risikohåndtering.

Det har foreløpig ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Nasdaq-børsens talsmann i saken fredag kveld.

Les også

Tidligere Enron-sjef: – Aas langt større spekulant enn oss

Les også

Tapte kampen om Aas' gigantiske portefølje

Publisert: