Uværet Nate påvirker oljeproduksjon: Statoil evakuerer i USA

Statoil har evakuert mannskap fra Titan-plattformen, og flere andre oljeselskaper stenger ned felt i Mexicogolfen før stormen Nate, skriver Reuters.

STENGER NED: Statoil evakuerer mannskap og flere andre oljeselskaper stenger ned produksjon i Mexicogolfen i påvente av uværet Nate. Bildet viser den kraftige orkanen Harveys herjinger i Corpus Christi i Texas. Amerikanske myndigheter venter at Nate når land i Louisiana som en mindre orkan.
Publisert:

Det foregår ikke oljeproduksjon på Titan-plattformen for øyeblikket, men Statoil har hatt mannskap på plattformen som nå er evakuert, skriver nyhetsbyrået.

Statoil bekrefter evakueringen.

– Det er ingen dramatikk i dette, vi gjorde dette også under orkanen Harvey, og løftet ut mannskap av sikkerhetshensyn, sier Statoil-talsmann Erik Haaland til E24.

Titan-plattformen ble tidligere drevet av ATP, som gikk konkurs i 2012. Etter dette har Statoil hatt noe mannskap på plattformen for å drive vedlikehold.

Flere oljeselskaper evakuerer nå mannskap fra plattformer og stenger produksjon i Mexicogolfen for å være på den sikre siden.

Ifølge Reuters har både BP og Chevron stengt ned produksjonen på alle sine oljeplattformer, mens Shell og Anadarko har stengt ned noe av sin aktivitet. ExxonMobil har også evakuert noe mannskap, i likhet med Statoil.

Statoil er involvert i en rekke felt i Mexicogolfen, som Anadarko-opererte Caesar Tonga og Heidelberg, Exxon-opererte Julia, Shell-opererte Vito, Hess-opererte Stampede og Chevron-opererte Bigfoot, St. Malo og Tahiti.

Hvis noen av disse stenges ned på grunn av Nate, vil det kunne ha noe påvirkning på Statoils produksjon.

– I forbindelse med stormen Harvey var det litt innvirkning på produksjonen, sier Haaland.

STENGES NED: Oljeproduksjon i Mexicogolfen.

Mange døde

Uværet Nate skal ha drept 20 mennesker på sin ferd gjennom Nicaragua, Costa Rica og Honduras, og USAs myndigheter har utstedt orkanvarsel for deler av kysten ved Louisiana, Mississippi og Alabama, ifølge CNN.

USAs National Hurricane Center venter at Nate når land som en mindre orkan. Følgene kan dermed bli mindre ødeleggende enn ved tidligere uvær som har nådd kysten, som orkanen Harvey i Louisiana og Texas og orkanen Irma i Florida.

Oljeprisen har falt med et par dollar etter å ha satt årsbeste på over 59 dollar fatet i forrige uke og har de siste dagene lagt på 55 dollar fatet. Nordsjøoljen Brent har i løpet av det siste døgnet steget til 56,91 dollar fatet.

Noe av årsaken til prisstigningen kan være utsagn fra Saudi-Arabia torsdag om at landet er fleksibelt i spørsmålet om å forlenge produksjonskuttene ut året. Land i og utenfor Opec har satt et tak på sin produksjon siden januar i år.

Les mer: Saudi-Arabia åpner for å utvide oljekuttene

STIGER NOE: Oljeprisen har falt fra forrige uke da den satte årsbeste på over 59 dollar fatet, men har steget det siste døgnet.

Stenger raffineri i Louisiana

Meteorologer spår at uværet Nate nå skal entre Mexicogolfen, hvor den vil styrke seg og bli til en orkan. Siden vil den trolig komme inn over land i Louisiana, hvor flere raffinerier nylig ble rammet av den kraftige orkanen Harvey.

En rekke raffinerier ble stengt etter Harvey, noe som ga høyere bensinpriser i USA og etter hvert også førte til høyere bensinpriser i Norge.

Les mer: Norsk bensinhopp etter superstorm

Phillips 66 skal ifølge nyhetsbyrået ha stengt sitt raffineri Alliance i Louisiana.

Publisert: