Rådmann om regjeringens elavgift-planer: – Trist nyhet for Ballangen

Planene om datasenter i Nordland-kommunen fikk et skudd for baugen tirsdag.

Illustrasjon av datasenteret Kolos planla i Ballangen, før selskapet ble kjøpt av Hive Blockchain.
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble det klart at norske kryptosentre mister fritaket og får full elavgift fra nyttår, etter budsjettavtalen mellom KrF og regjeringspartiene.

Partiene opplyser i et dokument at enigheten inkluderer ordinær sats i elavgiften for datasenter som driver krypto-produksjon fra 1. januar 2019.

Det kan få store konsekvenser for kryptobransjen i Norge, mener sjeføkonom Roger Schjerva i IKT-Norge.

– Dette er sjokkerende! Her har budsjettkameratene endret rammevilkår uten hverken drøfting, høring eller dialog med bransjen. Regjeringen har hittil vært en god støttespiller i bransjens arbeid med å presentere Norge som et attraktivt datasenterland. Norge scorer høyt på rankinger over politisk stabilitet og forutsigbare rammevilkår. Nå spiller regjeringen hasard med denne troverdigheten, sier Schjerva i en e-post til E24.

– Konsekvensen av dette vil jage kryptovaluta-minerne til Sverige og Danmark. Kraft må vi fortsatt levere til disse senterne innenfor det nordiske kraftmarkedet. Vi sier bare nei til inntekter og jobber i mange kommuner i Norge, legger han til.

Les også

Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

– Trist for Ballangen

Rådmann Knut Einar Hanssen i Ballangen kommune frykter at Hagesæter får rett. Ballangen har både ledig plass, kjølig klima og tilgang på ren, billig kraft, noe som gjorde dem attraktive for det norske selskapet Kolos.

Kolos lanserte i fjor planene om verdens største datasenter i Ballangen, men selskapet ble etter hvert solgt til kanadiske Hive Blockchain, som heller ville utvinne kryptovaluta på tomten.

Forslaget til ny budsjettavtale kan sette en stopper også for disse planene.

– Dette er en trist nyhet for Ballangen. Vi forholder oss til Stortingets vedtak når de tar for seg budsjettet. Risikoen for at det ikke blir noe av er jo til stede, sier Hanssen.

Les også

Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

Kritiske

Flere har den siste tiden reagert på at «fabrikker» som fremstiller bitcoin og annen kryptovaluta, nyter godt av avgiftslettelser.

– Norge kan ikke fortsette å gi enorme avgiftslettelser til den skitneste formen for kryptovalutaproduksjon som bitcoin. Det krever enormt mye energi og gir store utslipp av klimagasser globalt, sa stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til NTB nylig, etter at Skattedirektoratet hadde utredet om det er mulig og hensiktsmessig å avgrense avgiftsfritaket for utvinning av kryptovaluta.

Utredningen ble gjort på oppdrag fra Finansdepartementet, og konklusjonen var at dette kunne gjennomføres. Tirsdag ble det tatt inn i budsjettavtalen mellom KrF og regjeringspartiene, og avgiftsfordelen forsvinner ved nyttår.

Les også

Jensen ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

– En tragisk beslutning

Tirsdag sa Kryptovault-talsmann Gjermund Hagesæter til E24 at innføringen av elavgift for datasentre ville bli katastrofe for kryptobransjen i Norge.

– Dette vil gi mindre inntekter til staten, og ikke mer. Det betyr at denne virksomheten ikke vil være lønnsom, og de som driver med blokkjede må avvikle, sier Hagesæter.

– Det betyr at mange vil bli sagt opp, og det blir ikke betalt moms og elavgift til staten. I stedet vil strømmen bli eksportert til utlandet, legger han til.

Robert Schjerva i IKT-Norge kaller beslutningen tragisk, og sier det nå må jobbes for å minimere skadevirkningene.

– Vi kan bare håpe at politikerne forstår at energikrevende databehandling er noe av det vi skal leve av i framtida. Hvis ikke frykter jeg nye innstramminger, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om